WordPress ile SEO Yapılır Mı? WordPress ile SEO Yapmak için Gereklilikler Nelerdir?

Wordpress İle SEO Yapılır Mı

WordPress ile SEO yapılmaktadır. Pek çok SEO uzmanının web sitesi de WordPress altyapısını kullanmaktadır. Fakat bunun için dikkat etmeniz gereken kriterler vardır. WordPress ile SEO yapmak için gerekli en temel olması gereken kriterleri aşağıda sıraladım;

  1. Kaliteli Hosting,
  2. Hızlı ve SEO uyumlu tema,
  3. Tema ile optimize çalışan eklentiler olmalıdır. Bunların nedenlerini çok teknik detaya girmeden ayrıntılı şekilde aşağıda başlıklar halinde anlattım.

Kaliteli Hosting Neden Önemlidir?

Her sitede olduğu gibi WordPress’in de kaliteli bir hosting firmasında barındırılması gerekmektedir. Fakat bazı hosting sağlayıcıların WordPress’e göre optimize edilmiş özel sunucuları bulunmaktadır. Bu sunucularda WordPress siteniz tam performanslı çalışmaktadır.

Web sitenizin SEO için sürekli açık olması çok önemlidir. Seçtiğiniz hosting firmasının sunucuları bir yıl içinde maksimum 2 kez ve 2 saatten fazla arıza nedeniyle kapalı kalması SEO konusunda yaptığınız çalışmaların boşa gitmesine de neden olabilmektedir.

Hosting paketinizdeki yazılımların güncel olması gerekmektedir. Sunucularında en güncel “php-8.1” desteği olan bir firma ile çalışmak SEO çalışmalarında sizi bir adım öne geçirecektir.

SEO için temel hosting paketlerini almayın. Hosting paketinde sizin kullanabileceğiniz işlemci çekirdek sayısı ve RAM miktarının yüksek olması iyidir. Temel paketlerde sitenin minimum hızda çalışması için gereken özellikler mevcuttur. Halbuki SEO için hıza ihtiyaç vardır.

Özet olarak kaliteli bir hostingin; WordPress destekli olması, sürekli açık olan sunucular, güncel yazılımların kullanması ve yüksek kaynak kullanımı sunması gerekmektedir.

Lisanslı Hızlı ve SEO Uyumlu Tema

WordPress web sitelerinde önemli unsurların başında tema gelir ve web sitesinin geleceğine çok büyük etkisi vardır. Hızlı olması ve SEO uyumlu olması tema seçiminde etkili iki faktördür.

WordPress tema yazarlarının kendi sitelerinde satışları olduğu gibi, çok çeşitli yazarlara ait pek çok WordPress tema bulabileceğiniz dünya çapında bilinen Themeforest.net sitesine de göz atmanızda fayda vardır.

Web sitesinde kullanacağınız temanın lisanslı olmalıdır. Korsan tema kullanırsanız tema güncellemelerinden faydalanamayacağınız için kodlarında yapılan iyileştirmeler web sitenize yansımaz. Bunun yanında temanın dosyalarında zamanlanmış virüsler olabilmektedir. İlk etapta her şey normal olsa da siz tüm işlemleri bitirdim dediğiniz bir anda bakmışsınız ki web siteniz virüs kaynamaktadır. Bir başka hususta temanın dosyalarına yerleştirilen dış linkler SEO çalışmanıza çok fazla olumsuz etki edecektir.

Lisanslı WordPress Teması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk sürümü çok yeni olan bir temayı almayın; kodlamada gözden kaçmış hatalar olacağından gerekli düzeltmeler yapılmamış olmaktadır. Temanın güncelleme alıp alamayacağı da kesin değildir.

Tema için yapılmış yorumları inceleyin. Orada hangi sitelerde kullanılmış o siteye gidip hız ve kullanıcı deneyimini inceleyin. Çok fazla olumsuz yorum almış ve tema yazarı tarafında sorulan sorulara cevap verilmemiş temalardan uzak durmanızda fayda var.

Temanın uyumlu olduğu eklentilere ve desteklediği yazılım türlerine dikkat edin. Mesela PHP 8 desteği veya WordPress 6.1 desteği yoksa bana göre o temayı almayın.

Çok fazla teması olan bir yazarsa ve yayınladığı temaların çoğunluğunda güncelleme yoksa bu da tema için olumsuz bir durumdur. Güncellemelerin gecikmesi, kritik hataların düzeltilmesinin çok geç olması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Hızlı WordPress Temayı Nasıl Anlarız?

İlk yapmamız gereken işlem temanın demolarını Google web.dev hız testi sayfasında teste tabi tutmalıyız. Buradan çıkacak sonuç sizin yapacağınız iyileştirmeler ile çok fazla değişmez. Ya hızlıdır ya da yavaştır. Tabi demo da çok fazla hız alıyor iseniz bu tema özel bir sunucuda bulunuyor olabilir ve sunucunun bütün kaynaklarını kullanarak bu hızı elde etmiş olabilir. Diğer bir yöntem de bu temayla yapılmış 2 ya da 3 web sitesini teste sokmak olacaktır. Bu yöntemle elde ettiğiniz sonuç sizin bu temayı kullandığınız zaman elde edeceğiniz sonuçla üç aşağı beş yukarı aynı olacaktır.

SEO Uyumlu WordPress TemaSEO Uyumlu WordPress Tema

Temada SEO uyumunda en önemli etken saf WordPress sisteminin üstüne eklediği özellikler ve kullandığı eklentilerle birebir ilişkilidir. Bazı temalar çok fazla özellik içerse de kurulduğunda oluşturulan sayfalar gereksiz pek çok kod içerdiğinden SEO’ya olumsuz etkileri olmaktadır. Temaların demoları “sayfa kaynağını görüntüleme” ile detaylı incelenerek bazı sonuçlar çıkarılabilir.

Bazı temalarda kendi özelliği olarak SEO altyapısı oluşturulmuştur. Bunlar; site haritası, title alanı, description alanı ve anahtar kelime giriş alanı olabilmektedir. Fakat bu özellikler üzerinde çok fazla değişiklik imkânı olmamaktadır. Örneğin: Site haritasında “gizlilik politikası” sayfasına “noindex” ekleyemiyoruz ki bu istenmeyen bir özelliktir. Tema ile gelen site haritası ve diğer özellikleri iptal edemediğimiz gibi SEO eklentisi yüklediğimizde de her şeyden iki tane olabilmektedir. Bazen çakışmalar olup SEO eklentisi ile düzenleme bile yapamadığımız zaman olmaktadır.

Çok karşılaşmasam da bazı WordPress tema yazarları kendi sitelerinde; temalarının yönetim panelinin demolarını yayınlamaktalar. Demo yönetim paneli girişlerini kullanarak temanın yapısını inceleme imkânımız olmaktadır. Örneğin; ilk sürümü 2013 yılında yayınlanmış olan “Impreza Premium WordPress Theme” bunlardan bir tanesidir.

Bana göre SEO uyumlu WordPress temada olması gerekenler; header, footer düzenleme özellikleri ve kullanımı hızlı bir “sayfa yapıcı” olmasıdır. Eklemek istediğimiz bileşenler profesyonel eklentiler ile tarafımızdan yapılabilir.

Profesyonel SEO desteği almak isterseniz “SEO Uzmanı” sayfama giderek daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Tema ile Optimize Çalışan Eklentiler

Her WordPress temasında her eklenti çalışmadığı gibi her eklentide bütün WordPress temalarına uyumlu olmamaktadır. Eklenti seçiminde ilk etapta tema yazarının temasıyla uyumlu çalışmasını test edip önerdiği; sayfa yapıcı, SEO ve cache (ön bellek) eklentilerini kullanarak test etmek yararlı olmaktadır. Çoğu zaman yüklediğimiz WordPress temanın yazarının önerdiği eklentilerden daha fazla performans veren bir eklenti bulunmamaktadır.

Web sitemizi kurduktan sonra WordPress eklenti kütüphanesinde bulunan eklentileri inceleyip yararlı olabileceğini düşündüğünüz farklı eklentileri de sitemizde test ederek sonuçlara göre o eklentileri de kullanabiliriz.

Eklenti yazarları bazen gereksiz özellikler koyarak eklentinin daha fazla satışına çalışmaktadırlar. Kurulumunu yaptığım WordPress web sitelerinde bir eklentinin alternatifi varsa çoğunlukla hafif eklentileri tercih ediyorum. Bir WordPress eklentisinde kullanım amacına uygun özellikler olması yeterlidir. Bu şekilde eklentiler sunucu kaynaklarını gereksiz işgal etmeyip, hem de karmaşık pek çok işlemi azaltmaktadır.

Profesyonel web tasarım hizmeti almak isterseniz “web tasarım ajansı” sayfasına bakabilirsiniz

WordPress SEO için Kullandığım Eklenti

Ben SEO eklentisi olarak popüler eklentiler yerine WordPress kütüphanesinde bulunan The SEO Framework eklentisini kullanmaktayım. Ücretsiz sürümü SEO için gerekli pek çok özellik sunmaktadır. Nedenine gelince; ücretsiz, reklamsız, Türkçe desteği ve karmaşık olmamasıdır.

The SEO Framework eklentisi ile ilgili ayrıntılı bilgi isterseniz  “Ücretsiz WordPress SEO Eklentisi” yazıma da bu eklentiyi öne çıkan özellikleri ile inceledim.