Nofollow ve Dofollow Nedir? Seo İçin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nofollow ve Dofollow Nedir? Seo İçin Faydaları ve Zararları nelerdir?

SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmaları sırasında iç linkler ve dış linkler önemli yer tutar. Web sitemizdeki linklere bağlantıların nasıl verildiğine göre arama motorları farklı tepkiler ortaya koyar. Bu bağlantılarda (linklerde) “nofollow” kullanıp kullanmadığı durumundan bahsedilir. Bu yazımda nofollow ve dofollow kavramlarının tanımlarını, neden kullanılması gerektiğini ve uygulamalı şekilde nasıl kullanıldığını detaylı olarak anlatıyorum.

NoFollow ve DoFollow Nedir?

Nofollow, arama motorlarına verdiğimiz linklerin ilgili web sayfasına herhangi bir bağlantı vermemesini söyleyen bir niteliktir. Nofollow eklemediğimiz tüm linklere dofollow bağlantı denir. Nofollow etiketi kullanarak link verdiğimiz sayfalara referans olmadığımızı belirtebilmekteyiz.

Google tarafında 2005 yılında duyurulan nofollow etiketi; Yandex, Bing ve Yahoo gibi arama motorları tarafından da kabul edilerek aynı şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Aşağıdaki videoda uygulamalı olarak bir linkin “nofollow” yapılışını 3 farklı şekilde gösterdim. Yine videodan sonra detaylı bilgileri de yazının devamında bulabilirsiniz.

Nofollow ve Dofollow Nedir? WordPress Sitelerde Nasıl Uygulanır?

SEO için Faydaları ve Zararları

Bir web sayfasına link verdiğimizde, arama motorları bunu sıralama sinyali olarak değerlendirdiğinden sayfa otoritemizin bir kısmını diğer web sayfasına aktarır. Nofollow eklenmiş tüm linkler Google ve diğer arama motorları tarafından takip edilmez ve sayfamız SEO gücünü korumuş oluruz. Nofollow eklemediğimiz tüm linkler dofollow olacağından arama motorları tarafından takip edilecektir ve sayfa gücümüzün bir kısmını bu sayfalara aktaracaktır.

Şimdi de nofollow linkinin nasıl kullanılacağına bakalım.

Nofollow Nasıl Kullanılmaktadır?

rel=”Nofollow” etiketi kullanarak normalde dofollow olan bir linke nofollow özelliği vrerek arama motorları tarafından görülmesini önleyebilirsiniz. Bunu bir örnekle anlatırsam:

  • Nofollow etiketi eklenmeyen normal bir HTML bağlantısı

<a href=”http://www.emredomac.com.tr”>Dofollow Bağlantı</a>

  • Nofollow etiketi eklenen bir HTML bağlantısı

<a href=”http://www.emredomac.com.tr” rel=”nofollow” > Nofollow bağlantı</a>

  • Ayrıca iki farklı rel etiketi ile bağlantı aşağıdaki gibidir

<a href=”http://www.emredomac.com.tr” rel=”noopener nofollow” >iki farklı rel etiketi ile bağlantı</a>

Bu konuda yeterli teknik bilgi ve tecrübeniz yoksa; bir SEO uzmanından yardım alabilirsiniz. SEO çalışmaları süresince yapılanlar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “SEO Uzmanı Nedir? SEO Uzmanı Neler Yapar?” yazıma göz atabilirsiniz.

WordPress’te Nofollow Nasıl Eklenir?

WordPress’te nofollow eklemek için özel eklentiler olduğu gibi SEO eklentileri içinde de bu özellik bulunmaktadır. WordPress’te eklentiler ile nofollow toplu ve tek olarak verilebildiği gibi linklere manuel olaraktan bu etiket tanımlanabilmektedir. Örneğin Rank Math SEO eklentisinde tüm nofollow ayarlarını yapabilmek için ayrı bir alan bulunmaktadır. Aşağıda diğer kullanım durumlarına göre 3 farklı şekilde linklere nofollow özelliğinin nasıl uygulanacağını sıraladım.

1. Klasik Editör’de Nofollow Ekleme

WordPress’te manuel olarak nofollow eklemek için klasik düzenleyici kullanıyor iseniz yazıyı düzenle ve ardından yazının sağ üstünde bulunan görünümlerden metin görünümüne alıyoruz. Ardından ilgili linki bulup adresten sonraki çift tırnağın ardından bir boşluk bırakıp rel=”nofollow” ekleyip yazıyı güncelliyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta bunu görebilirsiniz.

Wordpress’te Nofollow Nasıl Eklenir?

2. Gutenberg Editör’de Nofollow Ekleme

Gutenberg editör kullanıyor iseniz bir yazıya link verdiğinizde link verdikten sonra bağlantı ayarlarına tekrar girdiğimizde gelişmiş seçeneğinde “yeni sekmede aç, nofollow olarak işaretle” özellikleri karşımıza çıkmaktadır. Burada linkimizi nofollow olarak işaretlediğimizde işlem tamamlanmaktadır.

3. Eklenti Kullanarak Nofollow yapma

WordPress’te eklenti kullanarak nofolow linkler ayarlamak için; WordPress yönetim panelinde eklentiler  ve yeni eklenti ekle alanında sağ tarafta arama kısmına “nofollow” yazdığımızda karşımıza popülerliğine ve diğer özelliklerine göre pek çok eklenti çıkmaktadır. Örneğin ilk çıkanlar arasında “External Links – nofollow, noopener & new window veya Nofollow for external link” eklentilerini görebilirsiniz. Eklentiler arasından en güncel ve temanıza uygun olanı seçebilirsiniz.

Nofollow Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Nofollow kullanımı için önerilen 4 ana durum vardır. Bunlar

  1. Güvenilmeyen içerikler,
  2. Ücretli bağlantılar,
  3. Taramada bazı sayfaların önceliklendirmesi,
  4. Cezalardan korunmak olarak sıralanabilir.

1. Güvenilmeyen İçerik

Site ziyaretçilerinin yayınladıkları kontrole edemeyeceğimiz durumlar vardır. Bu içeriklerdeki bağlantılarda nofollow kullanmak en doğrusu olacaktır. Güvenilmeyen bağlantılarda takip etmeme (nofollow) kullanmadığınızda spam alırsınız ve arama motoru sıralamanız riske girmektedir. Bu durumlar aşağıdaki gibi örneklendirilebilir;

  • Blog yorumları,
  • Forum tartışmaları,
  • Sosyal widget’lar olarak sıralanabilir.

2. Ücretli Bağlantılar

Google ücretli bağlantılara nofollow eklenmemiş web sitelerini genellikle cezalandırmaktadır. Bunlara aşağıdaki örnekleri verebiliriz;

  • Ücretli bağlantılar (bağlantı eklemek için para veya bir servisten pay veriliyor ise)
  • Ortaklık bağlantıları
  • Reklamlar (bir firma veya kuruluşun reklamını yapılan bağlantılar)
  • Diğer sitelere yönlendirme yapılmış makaleler olarak belirtilebilmektedir.

Ücretli bağlantı aldığınızda Google yönergeleri gereği artık nofollow etiketi eklemelisiniz.

3. Öncelikli Taramalar

Öncelikli taramalar, başta Google olmak üzere diğer arama motorlarına hangi sayfalara daha fazla değerli gördüğümüzü bildirmek için kullanılmaktadır. Bazı durumlarda da standart metin içeren sayfaları taramamasını isteyebilmekteyiz. Bunlara örnek verecek olursak:

  • Gizlilik politikası (genellikle standart metinler)
  • Çerez politikası (genellikle standart metinler)
  • Oturum açma sayfası
  • Arama sonuçları sayfası

Bu sayfaları tarama önceliğinden muaf tuttuğumuzda arama motorları sitemizi daha başarılı göreceklerdir.

4. Cezalardan Korunmak

Web sitemizin Google tarafından cezalandırılması SEO çalışmalarında en kötü durumlardandır. Bu nedenle cezalandırılmamak için Google yönergeleri gereği ücretli bağlantılara ve şüpheli bağlantılara nofollow etiketi eklemeketyiz.