Google ADS 2025 itibariyle neredeyse tüm reklam verenden işletme faaliyetlerini doğrulamasını istemektedir. Bu işlem için Google bize 30 gün süre vermektedir. 30 gün içinde yapılmazsa reklamlarımız duraklatılmakta ve doğrulama yapana kadar yayınlanmamaktadır. Doğrulama yapıldıktan sonra yine kaldığımız yerden reklam yayınlamaya devam edebilmekteyiz. Tabi şu anda bütün hesaplardan Google ADS reklamveren doğrulaması (Google hesap doğrulama – ads işletme faaliyetleri doğrulaması) hemen istemese de bir müddet reklamlar yayınlandıktan sonra reklamveren doğrulama uyarısı vermekte ve işlemleri başlatmalarını istemektedir.
Yazımda ads işletme faaliyetleri doğrulaması işleminin nasıl yapılacağını anlatacağım. Bu işlemi, Google ADS panelinizden siz yapabileceğiniz gibi hizmet aldığınız bir Web Tasarım Ajansı veya Google ADS danışmanı varsa onlardan da yardım alabilirsiniz.
İçindekiler
Reklamveren Nedir?
Reklamveren, Google’da reklam yayınlayan firma ve kişilere verilen isimdir. Bu tanım Google tarafından yapılmış ve ADS’de yapılan işlemlerde, destek talepleri cevaplanırken tüm firmalar ve kişilere genel olarak reklamveren ismiyle hitap edilmektedir.
Reklamveren Doğrulaması Neden İstenmektedir?
Google ADS’nin bunu yapmaktaki amacı:
- Google Ads reklamlarının güvenirliğini artırmak,
- Sadece gerçek (resmi) işletmelerin reklam vermesi,
- Gerçek olmayan kişilerin ya da işletmelerin reklam vermesinin önüne geçmesi,
- Google Ads’de hesabında bazı özelliklerin aktifleşmesi,
- Aynı firmaların birden fazla reklam hesabı açmasının önüne geçerek rekabetin korunmasının sağlanması diye özetleyebiliriz.
Bence de bu işlem çok faydalı oldu diyebiliriz. Gerçek bir işletme olmayan reklamların bir nebze de olsun yayınlanmasının önüne geçilebilir.
Google ADS Reklamveren Doğrulaması İşlem Basamakları
Google ADS reklamveren doğrulaması (Google ads işletme faaliyetleri doğrulaması), genel olarak 3 adımdan oluşmaktadır ve sorular her hesapta aynı olmayabilir. Bazı hesaplarda ilk 2 adımın geçilmesi yeterli olurken bazı hesaplarda da 3’üncü adımında yapılarak doğrulama tamamlanabilmektedir.
İşletmeniz Hakkında Bölümü
Bu bölümde daha çok firmanız hakkında bilgiler talep etmektedir;
- İşletmenizin bir reklam ajansı olup olmadığı,
- Reklamlar için kimin ödeme yaptığı (sizin mi, ajansın mı, patronunuzun mu vb.),
- Reklamını yaptığınız ürün ve hizmetlerin sizin mi olduğu yoksa bayi ya da anlaşmalı bir yer mi olduğunuz,
- Faaliyet gösterdiğiniz sektörün hangisi olduğunu veya birden fazla sektörde iş yapıyorsanız bunların bilgisi
Kimliğinizi Doğrulama
Bu adımda kimliğinizin ön yüzü ya da ehliyetinizin ön yüzünün net bir fotoğrafı yeterli olmaktadır. Fotoğrafınızın net görünmesi çok önemlidir. Fotoğraf net değilse kabul edilmiyor. Pasaportta kabul edilen belgeler arasındadır. Burada dikkat etmeniz gereken konu, Google hesabınızda isim olarak kimliğini göndereceğiniz kişinin tam adı soyadı yazmalıdır. İşletme ismi ya da öylesine yazdığınız bir isim olmamasına dikkat etmelisiniz.
İşletme Faaliyetlerinizi Doğrulama
Burada size bir form açılmakta ve işletme faaliyetlerinizle ilgili yazılar yazmanız istenmektedir. Mesela ofis ya da iş yerinizde mi hizmet verdiğiniz, müşterilerle nasıl irtibata geçtiğiniz, hizmetlerinizi müşterilerin evinde ofisinde mi sunduğunuz gibi sorular olmaktadır. Kullanıcı bilgilerini web siteniz aracılığı ile toplayıp toplamadığınız da sorulmaktadır. Bunun yanında web sitenizdeki gizlilik politikası sayfasının linki de zorunlu olmuştur. Gizlilik politikası sayfası yoksa doğrulama işlemlerine başlamadan öne gizlilik politikası sayfası da yapmanız çok faydalı olacaktır. “Gizlilik Politikası” sayfasını “no index” yapmayı unutmayın yoksa google ve diğer arama motorları tarafından bu sayfa indekslenerek aramalarda gösterilebilir.
Bu formdaki sorulara açık ve net cevaplar vermeniz Google ADS reklamveren doğrulaması için önemlidir. Burada en önemli kritik konu verdiğiniz bilgileri doğrulayıcı resmi belgeleriniz olmasıdır. Vergi levhası, faaliyet belgesi vb olabilmektedir.
Google ADS Reklamveren doğrulama sürecince bazı sektörlerde nadir de olsa başka belge ve bilgiler de istenebilmektedir. 2024 eylül ayı gibi bazı sektörlerde reklamverenlerden verdikleri hizmetler için reklam verilen ülkede geçerli resmi onaylı sertifika talep etmeye başladı. Google ADS’nin bu işlemi reklamlardaki kaliteyi artıracağını düşünmekteyim.
Bu adım için linke tıkladığınızda sizden işletme faaliyetlerinizle ilgili soruları cevaplayacağınız bir forma yönlendirileceksiniz. Bu formda doldurmanız gereken 5 bölüm vardır.
Reklamveren doğrulama sürecinde işletmenizi nasıl doğrulayacağınız ile ilgili anlattıklarımın uygulamalı videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Bu videoda öncelikle doğrulanmış bir ADS işletme hesabı nasıl görünür onu gösterdim ve ardından “İşletme faaliyetlerinizi doğrulayın” formunu nasıl dolduracağınız ile ilgili adım adım bilgiler verdim.
Reklamverenin Temel Bilgileri
10 basamaklı müşteri kimliğinizi hesapta göründüğü gibi giriniz, bu ADS hesabında reklam çıktığınız web sitesi adresini tam ve doğru olarak giriniz. Farklı web sitesi adresi girmeyiniz, bu hesapta reklam verdiğiniz sitenin adresini giriniz.
4’üncü soruda vereceğiniz cevaba göre ek bilgiler girmeniz istenebiliyor. Ödemeleri kimin yaptığı sorusundan sonra işletmenizin vergi levhanızda geçtiği şekilde adını giriniz ve sonrasındaki dosya yükleme kısmına muhasebecinizden vergi levhanızın en güncel halini alıp yükleyiniz. Hesabınızdaki reklamları yöneten bir ajans ya da kişi varsa onun bilgilerini, yaptığı işleri ve işletmenizle resmi ilişkisini kanıtlayan belgeler yüklemelisiniz.
İşletmeniz Hakkında Bilgiler
Buradaki bilgileri resmi evraklarda ve web sitenizde göründüğü şekilde tam ve eksiksiz girmelisiniz. Dolduracağınız bilgilerin hem resmi belgelerde hem de web sitenizde bulunan bilgilerle eşleşmesi doğrulama sürecinin başarılı olması için etkili olmaktadır.
Verdiğiniz Hizmetlerle İlgili Kısım
İletmeniz tarafından verilen hizmetleri ve bu hizmetlerin müşterilere nasıl sunulduğunu anlatmalısınız. Müşterileriniz size nasıl ulaşıyor, ofisinizde mi görüşme yapıyorsunuz yoksa adreslerine gidip yerinde mi hizmet veriyorsunuz, sizden hizmet alan hedef kitlenin özellikleri gibi sorulara yine açıklayıcı ve doğru şekilde cevap vermelisiniz. Ürün satıyor ya da bayii olarak hizmet veriyorsanız müşterilere karşı sorumluluğun kime ait olduğunu seçerek sonraki adımda bu durumu ayrıntılı açıklamalısınız.
Web Sitesi ve Reklamların Yönetimi
Web sitenizin tasarımı ve içeriğinin hazırlanmasını kimin yaptığı, reklam metinleri ve ayarlamaları kimin yaptığı, ödemelerin kim tarafından yapıldığı ve bu işi yapabilmeniz için gerekli belgelerinizin bilgilerinin girilmesiyle işlemler bitiyor.
En son kısımda sizin eklemek istediğiniz bilgi varsa o kısmı da doldurup formu gönderiyorsunuz. 5-7 iş günü gibi bir sürede sonuçlar hem reklam hesabınızda uyarı olarak çıkıyor hem de size mail olarak geliyor. Bazen formları gönderdiğinizde sonuçların gelmesi 1-2 ay kadarda sürebilmektedir. Formu yeniden göndermeden önce olumlu ya da olumsuz bir cevabın gelmesini beklemenizde fayda vardır. Çünkü formu doldurup gönderdiğiniz her seferinde inceleme süreci tekrar başlamaktadır. Yeni Her şeyi doğru yapmışsanız işletme faaliyetleriniz de doğrulanmış oluyor.
Yanlış beyanda bulunmanız doğrulama sürecinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir.

Bir Reklam Ajansı İle Çalışıyorsanız
Google reklamlarınızı bir ajans yönetiyorsa; reklamveren doğrulama sürecinde çalıştığınız reklam ajansının da bilgilerine de ihtiyaç olacaktır. Ajansın vergi levhası, işletmeniz ile bağını kanıtlayacak firmanıza kestiği bir fatura, adresi, reklam hesaplarında hangi işlemleri yaptığı da önemlidir.
Doğrulama Sonucunu Nasıl Görebilirim?
Hesabınızın doğrulama durumunu Ads hesabınızda “faturalandırma” ayarları altında “Reklamveren doğrulaması” kısmından kontrol edebilirsiniz. Formu doldurup gerekli belgeleri gönderdikten sonra 5-7 iş günü içerisinde doğrulama durumunuzu onaylandığı yada ek belgeler gerektiğini belirten bir e-posta alacaksınız. Ek belgeler istendiği taktirde, formu tekrar doldurup ek belgelerle ile beraber tekrar göndermeniz gerekmektedir. Başarısız olmuşsa tekrar başvurabilirsiniz.
Google ADS ve diğer platformlarında 15 Mart 2023’te olan genel güncelleme ile bazen çok zorlayıcı olan bu süreç biraz daha kolaylaştı diyebilirim.
Google, yakın zamanda gönderdiği maille Google hesap doğrulama (reklam veren doğrulaması) yapmayan firma ve kişilere de ileriki bir zamanda destek vermeyeceğinide şimdiden bildirmeye başladı. Şimdilerde askıya alınmış ADS hesaplarında itiraz edebilmeniz için öncelikle reklamveren doğrulaması yapmanızı istemektedir.
Reklamveren doğrulama programının; kullanıcıların doğru reklamlarla buluşması adına ileride çok faydalı olacağını düşünüyorum. Güvenilir hizmet ya da kaliteli ürün arayışında olan kullanıcılara daha sağlıklı bilgiler verebilir.
Aşağıda farklı sektör ve alanlarda faaliyet gösteren firma ve kişilerin ADS doğrulaması yapılmış hesaplarındaki görünümü görebilirsiniz. Farklı alanlarda ve hesap durumunuza göre farklı işlemler gerekebilmektedir.
Bu Yazılarda Beğenebilirsiniz
WordPress
WordPress Nedir, Ne İşe Yarar? Avantajları ve Dezavantajları
WordPress, kod yazmadan web siteleri ve bloklar oluşturmaya yarayan çok popüler bir sistemdir. Bu yazımda[...]
Devamını OkuŞub
Google ADS
Google Ads, Tıkla WhatsApp Mesajı Gönder Yeni Özelliği Kurulum
Google Ads’de tıkla WhatsApp mesajı gönder özelliği beta sürümü yakın zamanda test edilmeye başlandı. Bu[...]
Devamını OkuOca
Google ADS
Google Ads Dönüşüm Takibi: Reklam Başarısını Ölçme Rehberi
Dijital reklamcılıkta dönüşüm takibi, reklamların etkisini ve verimliliğini anlamanın temel yoludur. Bu sayede reklam kampanyalarınızı[...]
Devamını OkuOca
SEO WordPress
Yandex Site Ekleme Nasıl Yapılır? Yandex Webmaster Site Kaydı Yapma
Yandex, dünya çapında kullanıcı sayısını ve arama motorları arasındaki popülaritesini artırmaya devam etmektedir. Bundan dolayı[...]
Devamını OkuKas
SEO WordPress
Nofollow ve Dofollow Nedir? Seo İçin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmaları sırasında iç linkler ve dış linkler önemli yer tutar. Web sitemizdeki[...]
Devamını OkuEyl
WordPress
WordPress Güvenlik Eklentileri: WordPress Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bütün yazılımlarda olduğu gibi WordPress içerik yönetim sisteminde de web sitemizi işlevini yapamaz duruma getirmeye[...]
Devamını OkuAğu
SEO WordPress
Google Search Console Nedir? Web Sitesi Search Console’a Nasıl Kayıt Edilir?
Web sitenizin performansını izleyebilmeniz amacıyla arama motorları tarafından sunulmuş araç vardır. Bu uygulamalar; Google için[...]
Devamını OkuMar
Google ADS
Google ADS Reklamlarında Yapılan Temel Hatalar
Yönetimini devraldığım Google ADS reklam hesaplarında gördüğüm geçmişte yapılmış temel hataları bu yazıda sizlere anlatacağım.[...]
Devamını OkuAğu