Yönetimini devraldığım Google ADS reklam hesaplarında gördüğüm geçmişte yapılmış temel hataları bu yazıda sizlere anlatacağım. Bu ADS hesapları Türkiye, Amerika ve Avrupa’da çok farklı sektörlerde hizmet veren kişi ve firmaların hesaplarıdır. Sektörel olarak sağlık, havaalanı transfer, nakliyat, temizlik, e-ticaret, online psikolojik destek ve eğitim alanları gibi faklı alanlarda hizmet vermektedirler. Bu Google ADS hesaplarında yaptığım incelemelerde geçmiş dönemlerde aylık bütçelerinin en az %40’ının boşa harcandığını söyleyebilirim. Google ADS’de yapılan temel hataları aşağıda adım adım anlatmaya çalışacağım.
İçindekiler
- 1 Çok Sayıda Anahtar Kelime Kullanmak
- 2 Negatif Anahtar Kelime Takibi Yapmamak
- 3 Dönüşümlerin Kurulmaması Yada Yanlış Kurulması
- 4 Yanlış Konum Ayarlaması
- 5 Zaman Planlaması Yapılmaması
- 6 Reklam Gücünün Düşük Seviyede Ayarlanması
- 7 Reklam Stratejisinde Maksimum TBM Kullanmamak
- 8 ADS Hesabına Düzenli Ödeme Yapmamak
- 9 Arama Ağı Reklamlarına Görüntülü Reklamları da Dahil Etmek
- 10 Web Site Tasarımına Önem Vermemek
- 11 Sektörünüze Uygun Reklam Kampanyalarını Seçmemek
- 12 Yeniden Pazarlama Kampanyaları Kullanılmaması
- 13 Google ADS’nin Yaptığı Önerilerin Tamamının Uygulanması
- 14 Google ADS Yönetimi Kolay Değildir
Çok Sayıda Anahtar Kelime Kullanmak
Firmaların reklam hesaplarını incelediğimde çoğu hesapta çok sayıda anahtar kelime kullanıldığını gördüm. Hatta çoğu hesapta 100’den fazla idi. Bazı reklam kampanyalarında anahtar kelime girişi abartılarak 300 küsür anahtar kelime eklenmişti.
Çok sayıda anahtar kelime girişini tavsiye etmiyorum ve Google ADS reklamlarında az sayıda anahtar kelime ile başarılı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir. Google ADS’de doğru eşleşme türü seçilerek çok daha verimli, kontrolü kolay bütçe dostu reklamlar yönetilebilmektedir.
Negatif Anahtar Kelime Takibi Yapmamak
İncelediğim Google ADS hesaplarında negatif anahtar kelime takibi ya hiç yapılmamış ya da kısa süreli yapılıp sonrasında vazgeçilerek reklamlar kendi haline bırakılmıştı. Negatif anahtar kelime takibinin günlük olarak yapılması gerekmektedir. Hatta ilk zamanlar çok sıkı takip süreci olmalı ve gün içinde de gerekirse kontrol edilmelidir. Örneğin Ankara’da göz doktorusunuz ve “izmir göz doktoru” kelimesinde tıklama aldığınızda İzmir’den size hasta gelmiyorsa “izmir” kelimesini negatife eklemelisiniz ki daha sonra yapılan aramalarda reklamlarınız gösterilmeyerek boşa tıklama almasın. Negatif anahtar kelime takibi yaparak gereksiz tıklamaları önleyerek bütçenizi verimli kullanmanın yanında hizmetlerinize ya da ürünlerinize ihtiyaç duyan insanlara reklamlarınızı daha fazla gösterebilirsiniz.
Dönüşümlerin Kurulmaması Yada Yanlış Kurulması
Çok sayıda Google ADS hesabında kampanyalar dönüşüm teklif stratejisi izlemesine rağmen neredeyse hiçbirisinde dönüşümler kurulmamıştı. Dönüşümlerin kurulduğu birkaç hesapta da yanlış dönüşüm kurulmuş ve siteye yapılan her girişi dönüşüm kabul ederek reklamlar doğru kişilere gösterilmemekteydi. Reklamlarınızda dönüşümleri doğru kurduğunuzda; reklam kampanyaları hedef kitlenizi daha iyi tanıyarak satın alamaya ya da hizmet almaya uygun müşterilere reklamlarınızı göstererek çok daha fazla satış yapabilir ya da müşteri telefonu alabilirsiniz.
Yanlış Konum Ayarlaması
Reklam kampanyalarında konumlar ya çok geniş tutulmuş ya da müşteri kitleleri için doğru hedefleme yapılmadığından hizmet verilmeyen noktalardan da çok sayıda tıklama alınmaktaydı. Çok geniş konumlara ve müşteri kitlenizin bulunduğu noktalara reklam verdiğinizde bütçenizin çoğu boşa gidecektir. Örneğin sadece Ankara merkez ilçelerine hizmet veren bir firma reklamlarını Ankara’nın tüm ilçelerine açtığında çok sayıda gereksiz tıklama ve telefon alacaktır. Doğru konum ayarlaması ile gereksiz yerlerden tıklama almayarak aynı bütçe ile daha fazla müşteriye ulaşmanız mümkündür.
Zaman Planlaması Yapılmaması
Google ADS hesaplarında zaman planlaması yapılmadan sürekli aç kapat usülü ile ilerlediğinden optimizasyon hiçbir zaman tam olmamıştı. Örneğin saat 19:00’a kadar hizmet veren bir işletme iseniz reklamlarda zaman planlaması yaparak bu saatten sonra reklamlarınızın gösterilmesini otomatik durdurabilirsiniz ve bu şekilde reklam kampanyalarınız çok daha optimize şekilde çalışmaya başlar. Pazar günleri de hizmet vermiyorsanız günlük planlama ile reklamların otomatik olarak durmasını sağlayabilirsiniz. Google ADS’de reklam zaman planlaması ile daha reklam kampanyalarınızdan çok daha fazla performans alırsınız.
Reklam Gücünün Düşük Seviyede Ayarlanması
Tüm reklam türlerinde reklam başlıkları, açıklamaları ve görsellerinin özensiz hazırlandığını gözlemledim. Kurulumu yapılan bütün reklam türlerinde reklam gücü olarak en azında “iyi” seviyesinin yakalanması önemlidir. Reklam gücünü “mükemmel” hale getirirseniz de reklamların performansı çok daha iyi olacaktır. Arama ağı reklamlarında başlık ve açıklamalar kalite puanınızı yükseltmek açısından da önemlidir. Reklam gücünüz “mükemmel” olması daha fazla gösterim almanızı sağlarken çok daha ucuza tıklama da alabilirsiniz.
Reklam Stratejisinde Maksimum TBM Kullanmamak
Tıklamaları artırma stratejisi kullanırken maksimum tıklama başına maliyet belirlemelisiniz. Maksimum TBM belirlenmediğinde bir tıklamayı en üst seviyeden alarak bütçenizin kısa sürede bitmesine ve reklamlardan gerekli verim alamamaya neden olursunuz.
ADS Hesabına Düzenli Ödeme Yapmamak
Reklamların ödeme alamaması ya da bakiye bitmesi yüzünden reklam performansınız olumsuz etkilenir. Hesabınızın bütçesini takip ederek her zaman günlük bütçenizin iki katından daha fazla bakiye olmasına ya da ödeme sınırınız kadar ödeme yönteminizde limit olmasına özen göstermeliyiz.
Arama Ağı Reklamlarına Görüntülü Reklamları da Dahil Etmek
Çoğu hizmet sektörü reklam kampanyası kurulumunda otomatik seçilmiş gelen Google iş ortakları ve görüntülü reklamları farkında olmadan kullanmaya devam eder. Ben hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletme ve kişilere görüntülü reklamları önermiyorum. Özellikle acil hizmet alınması gereken sektörlerde faaliyet gösteriyorsanız Google iş ortakları ve görüntülü reklamları kapatmanızı öneririm.
Web Site Tasarımına Önem Vermemek
Reklamları profesyonel şekilde kurmak ve yönetmek tek başına yeterli olmamaktadır. Reklamların yönlendirildiği web sitelerinin kalitesi de çok önemli bir faktördür. Web sitenizin hızlı açılması, kullanıcı deneyiminin iyi olması, dönüşüm almaya yönelik olması da oldukça önemlidir. Çoğu zaman web sitesi göz ardı edilen bir faktör olmasına rağmen reklamlarda boşa giden paraların en önemli nedenlerindendir. Yönettiğim hesaplarda web sitesinin düzenlenmesi veya daha profesyonel hale gelmesinden sonra reklamlardan aldığım verim her zaman artmıştır.
Sektörünüze Uygun Reklam Kampanyalarını Seçmemek
Google ADS’de her reklam türünün farklı sektörlerdeki işletmeler için fayda miktarları değişkenlik göstermektedir. E-ticaret firmaları için alışveriş ve maksimum performans reklamları çok daha faydalı iken hizmet sektörü için arama ağı reklamları çok daha faydalı olmaktadır.
Yeniden Pazarlama Kampanyaları Kullanılmaması
Yeniden pazarlama reklamları kararsız veya bir süre düşünen müşteri adaylarının işletmeyi unutmaması için çok önemli bir reklam türüdür. Eğer sektörünüz bu reklam kampanyasını kullanmaya uyuyorsa yeniden pazarlama kampanyalarından faydalanmanın işletmenize fazlasıyla katkısı olacaktır.
Google ADS’nin Yaptığı Önerilerin Tamamının Uygulanması
Google ADS reklamların kurulumundan sonra zaman zaman size öneriler sunmaya başlayacaktır. Bu önerilerin tamamını uyguladığınızda reklamlardan istediğiniz verimi alamamaktasınız. Çünkü burada yapılan öneriler her reklam hesabında sıralaması değişse de aynıdır. Google ADS’nin size yaptığı önerilerin sektörünüze uygun olanları bilinçli şekilde uyguladığınızda faydalı olmaktadır.
Google ADS Yönetimi Kolay Değildir
Google ADS konusunda tecrübeniz yoksa ve reklamları kendi kendinize oluşturmaya çalışmanın yarardan çok zararı olacaktır. Bütçenizi etkisiz şekilde kullanacağınızdan paranız ve zamanınız boşa gideceği gibi reklamlardan da gerekli verimi alamayacaksınızdır. Bilgi ve tecrübe eksikliğinden dolayı onlarca ADS hesabında binlerce liranın boşa gitmiş olduğunu yönetimini devraldığım hesaplarda tekrar tekrar gözlemledim. Bu sebeplerden dolayı Google ADS konusunda bilgi ve tecrübeniz yoksa profesyonel Google ADS danışmanlığı almanızı öneririm.