Web sitenizin performansını izleyebilmeniz amacıyla arama motorları tarafından sunulmuş araç vardır. Bu uygulamalar; Google için search console iken Bing için “Web Master Tools” olarak isimlendirilmiştir. Bu yazımda, Google Search Console aracını inceleyip web sitemizin bu araca nasıl kaydederiz ve performansını nasıl izleyebiliriz bunu anlatacağım.
İçindekiler
Google Search Console Nedir?
Google Search Console, Google tarafından ücretsiz olarak sunulan ve Google arama motorunda web sitemizin performansını izleyebileceğimiz bir araçtır. İlk olarak Google web yöneticisi adıyla yayınlana bu aracın ismi 20 Mayıs 2015 tarihinde Google Arama Konsolu anlamına gelen “Google Search Console” olarak değiştirilmiştir. Zamanla eklenen yeni özellikler ile SEO çalışmalarında kullanılan başlıca araçlar arasında da yerini almıştır.
Web sitemizin Google arama sonuçlarında görünmesi için Search Console’a kaydı zorunlu değildir. Fakat bu araca web sitemizi kayıt yaptığımızda hem daha hızlı arama sonuçlarında yerimizi alır hem de sitemizin Google’da nasıl göründüğünü görebilir ve performansını da izleyebiliriz. Aşağıdaki videoda bir web sitesinin Google Search Console kaydı nasıl yapılır anlattım ve umarım faydalı olur.
Google Search Console’da Hangi Bilgileri Görebiliriz?
Google Search Console bize pek çok rapor sunmaktadır. Bu raporlar arasında en çok kullanılanları ve bakılanları aşağıda sıraladım.
- Google’un sitemizde hangi sayfaları bulduğunu ve taradığını “sayfa sayısı” raporlarını görebiliriz.
- Google’un sitemize eklediğimiz sayfaları daha hızlı bulması ve indekslemesi için “site haritaları” kısmından web sitemizin site haritasını gönderebiliriz.
- Web sitemizin “performans” raporlarında; seçtiğimiz zaman ya da zaman aralıklarında ne kadar tıklama ve görüntüleme aldığı, ortalama tıklama oranı ve ortalama konumunu görebiliriz. Yine performans alanında web sitemizin hangi arama kelimelerinden ne kadar tıklama aldığı bu kelimelerde Google’da kaçıncı sırada olduğu gibi bilgilere sınırsızca istediğimiz anda erişebilmekteyiz.
- Google arama sonuçlarında görünmesini istemediğimiz sayfaların url’lerini göndererek kaldırma talebinde bulunabilmekteyiz.
- Web sitemizde bulunan SEO hatalarını da burada görebilir, spam veya başka hatalarda uyarılar alabiliriz.
- Web sitemize hangi sitelerden linklendirme yapıldığı ve kaç tane yapıldığı gibi bilgilere de erişebilmekteyiz.
Google Search Console’u Kimler Kulanmalıdır?
İşletme sahipleri Google Search Console’u kullanarak web sitelerinin arama sonuçları için optimize edilmesi gereken temelleri görebilirler. Google armalarda hangi özellikler ile web sitelerinin öne çıktığını izleyebilirler.
SEO uzmanları veya dijital pazarlama ajanslarıda web sitelerinin trafiğini izleme ve arama sonuçlarındaki durumlarını görmek için çok etkin şekilde kullanabilirler. Search Console ile diğer Google uygulamalarından olan Analytics ve Google Ads’yi birbirine entegre ederek daha ileri düzeyde analizler yapabilirler.
Web tasarım ajansları Search Console ile yaptıkları projelerdeki hataları ve sık karşılaşılan sorunları görerek düzeltme fırsatı bulabilirler.
Search Console’a Web Sitesi Kaydı Nasıl Yapılır?
Google Search Console kaydı için var olan ya da yeni açtığınız bir Google hesabınızda oturum açmalısınız. sonrasında Google aramalara “Google Search Console” yazarak search console giriş linkini bulabilirsiniz ya da “Google Search Console giriş” tıklayarak giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek web sitenizin search console kaydını yapabilirsiniz.
Web siteleri Search Console’a 5 farklı yöntemle kayıt edilebilmektedir ve bunlar arsında en yaygın yöntem HTML dosyası veya HTML etiketini web sitemizde ilgili yerlere ekleme şeklindedir. Aşağıdaki görselde bu yöntemleri gösterdim ve hemen ardından her bir adımı kısa anlattım.
Google Search Console‘a web sitenizi eklemek için, öncelikle bir Google hesabınız olmalı ve bu hesapta oturum açmalısınız. Sonrasında sitemizi eklemek için iki seçenek olacaktır. Ben genellikle ikinci seçeneği seçerek eklemekteyim. Çünkü birinci seçenek hosting ayarlarından yapılabilmekte ve sitenizi başka bir barındırma sağlayıcısına taşıdığınızda aynı işlemi tekrarlamak zorundasınız. İkinci seçnekle yaptığınız ayarlar sitenizi taşıdığınızda aynı şekilde korunmaktadır.
İkinci seçeneğe web sitemizin tam url’sini ekleyip karşınıza çıkan yöntemlerden size en uygun olanı seçebilirsiniz. Bu yöntemlerden ilki indirdiğiniz HTML dosyasını web site ana dosyaları arasına eklemek, ikincisi HTML etiketini sitenizin ana sayfasına eklemek, diğer seçnekler ise daha önce sitenizi Google Analytics veya Google Etiket Yöneticisine kaydetti iseniz bu kodlar aracılığıyla eklemektir. Son seçenek ise alan adı sağlayıcısının DNS kayıtlarını Google ile ilişkilendirmek olsa da bu en karmaşık seçenekler arasındadır.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Search Console’a giriş yaptığınızda sizi ön izleme sayfası karşılar ve burada; web sitenizin performans grafiği, dizine eklenen ya da eklenemeyen sayfa sayısı grafiğini ve deneyim ve geliştirmeler konusunda özet bilgiler görebilirsiniz. Ön izleme sekmesinin altında bulunan performans sekmesinde seçtiğimiz tarihler arasında web sitemize ait pek çok veriye ulaşabilmekteyiz. Bunlar;
- Toplam tıklama sayısı ve hangi kelimelerden tıklama aldığımız,
- Toplam Gösterim sayısı ve hangi kelimelerde bu gösterimleri aldığımız,
- Ortalama tıklama oranı; aldığımız gösterime göre ortalama tıklama oranını da görebilmekteyiz.
- Ortalama konum; gösterim aldığımız ve tıklama aldığımız arama kelimelerinde ortalama olarak sıralamamızı görebilmekteyiz.
- Web sitemizin hangi sayfasının ne kadar tıklama aldığı,
- Hangi ülkelerden ve hangi cihaz türlerinden tıklama aldığımızı görebilmekteyiz.
Tüm bu verileri seçtiğimiz tarih aralıkları ile karşılaştırmalı olarak görebiliyoruz. Search Console; son 7 gün, son 28 gün, son 6 ay, son 12 ay, son 16 ay ve özel tarih seçeneklerini sunmuş ve biz istediğimiz zaman bir önceki zaman ile verilerimizi rahat bir şekilde karşılaştırma yapabilmekteyiz.
Bir alt sekmede ise URL denetimi kısmı bulunmaktadır. Burada web sitenize ait bir URL’nin dizine eklenip eklenmediği, sayfanızda bulunan hataları ve eğer isterseniz bu sayfanızın Google tarafından tekrar taratılarak dizine eklenme sürecinin başlatılmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonrasında Dizine eklenmiş veya eklenememiş sayfalarımız hakkında detaylı bilgi bulacağımız “sayfa sayısı” sekmesi vardır. Burada dizine eklenmemiş sayfalarımızın neden eklenmediğini görebilir ve web sitemizde gerekli iyileştirmeleri yaparak buradan tekrar dizine ekleme isteği gönderebiliriz. Sonrasında yine dizine eklenen video sayfalarını görürüz. Sayfa sayısı kısmı ile aynı şekilde çalışmaktadır.
Search Console’un site haritaları bölümünde web sitemize eklediğimiz sayfaların Google tarafından hızlı şekilde algılanması için gönderdiğimiz site haritalarını bulmaktayız. Burada yeni site haritası ekleyebilir ya da eskilerini silebilmekteyiz. Site haritası eklemenin hemen altında Google tarafından indeks almış fakat bizim aramalardan kaldırmak istediğimiz sayfalar için URL kaldırma kısmı mevcuttur. Buraya eklediğimiz URL’ler 6 ay süre ile aramalardan kaldırılmaktadır. Bizim de bu sürede bunları web sitemizden kaldırarak site haritaları ile tekrar Google’a göndermeyerek tamamen kaldırılmasını sağlarız.
Search Console Insight Nedir?
Search Console Insight, Google’un Search Console’a yakın zamanda entegre ettiği yepyeni ücretsiz bir web site performans ölçüm aracıdır.. Bu araç her ay düzenli olarak web sitemiz hakkında bize düzenli olarak mail göndermektedir. Bu araç her ay bize web sitemizin aldığı tıklama sayısı ve diğer pek çok konuda bize rapor sunmaktadır. Bunlar;
- Son 28 gün içinde sitemizin görüntüleme sayısı ve ortalama etkileşim süresi.
- Web sitemizde en yeni içeriklerimizin görüntüleme sayısı ve ortalama etkileşim süresi hakkında detaylı bilgi.
- En popüler içeriğimizin bulunduğu sayfalar ve bu içeriklerimizin görüntülenme sayısının yanı sıra ortalama etkileşim süresi hakkında bilgi verirken ilgili sayfaya kullanıcıların ulaşmak için yaptığı aramalar ve bu aramaların popülaritesi hakkında da detaylı bilgi sunmaktadır.
- Web sitemize ziyaretçilerin geldiği en iyi trafik kanalları hakkında detaylı bilgiler,
- Google aramalarında web site ziyaretçilerimizin sitemizi bulduğu anahtar kelimeler hakkında detaylı bilgi sunmaktadır.
Search Console Insight yukarıda anlattığım verileri bize sunarak hep web sitemizin durumu hakkında hızlı bir şekilde rapor verirken SEO çalışmalarımıza da fazlasıyla yol gösterici olmaktadır. Google bu aracı ileride daha da geliştirerek Search Console’un diğer özellikleri ile donatıp Search Console’u kaldırmayı düşünüyor olabilir.