Google ADS Reklamları mı, Facebook İnstagram Reklamları mı?

Google ADS Reklamları mı Facebook İnstagram Reklamları mı?

Özellikle ilk defa reklam verecek kişiler reklamlarımı nerede versem benim için daha faydalı olur daha çok insan firmamı tanır ve hizmet alır diyerek bir araştırma içine girmektedir. Bu yazımda Google ADS ve Facebook ADS reklamlarının mantığını ve ücretlerini anlattım.

Google ve Facebook iki ayrı şirkettir. İki şirkette farklı platformlarda, kullanıcıları farklı türlerde içeriklerle buluşturmaktadır. Reklam çeşitleri, reklam politikaları, reklam gösterme platformları ve reklam gösterme biçimleri farklıdır.

Reklamlarınız Google arama ağında belirlediğiniz anahtar kelimelere göre gösterileceği gibi, belirlediğiniz ilgi alanlarına göre Youtube ya da Google iş ortağı web sitelerinde de gösterilebilmektedir. Youtube hariç diğer platformlarda sadece reklamlarınız tıklandığında ödeme yaparsınız. Google reklamlarında bütçe üzerinde tam kontrol sağlayabilirsiniz. Günlük, aylık bütçe belirleyebilir ve reklam tıklama ücretlerine sınır koyabilirsiniz.

Google reklamlarındaki tıklama ücretleri hakkında daha fazla bilgi için Google ADS Tıklama Başına Maliyet Nedir? TBM Nasıl Belirlenir?” yazıma bakabilirsiniz.

Google ADS sunduğunuz hizmetleri ya da sattığınız ürünleri arayanlara reklamlarınızı göstermektedir. Bu sebeple doğru kişilere reklamlarınız gösterilir. Sektöre yeni giren bir işletme iseniz sektörünüze ilgi duyan kişilere çok rahatlıkla reklamlarınızı gösterip firmanızın bilinirliğini artırabilirsiniz. Dünya çapında Google ADS ile internet kullanıcılarının %95’ine reklam gösterebilme şansına sahipsiniz.

Google ADS ile; yaş, cinsiyet, konum ve dil seçeneklerini kullanarak kullanıcılara nokta atışı ulaşabilmeniz mümkündür. Web sitenizin olması Google reklamları için çok önemlidir.

Web sitesi tasarımı hakkında daha fazla bilgiyi  “Web Tasarım Ajansı yazımda bulabilirsiniz.

Google Ads’nin Reklam Yayınladığı Platformlar

  • Google Arama Motoru
  • Youtube
  • Gmail
  • İş Ortağı Web Siteleri
  • Mobil Uygulamalar

Facebook ve İnstagram Reklamlarının Çalışma Prensibi

Reklamlarınız ister Facebook’ta isterseniz Instagram’da ya da diğer Facebook platformlarında seçiminize göre yayınlanır. Gösterim başına ücret ödersiniz. Herhangi bir anahtar kelime kullanma olmadan kitleleri hedefliyorsunuz. Kullanıcıların ilgi alanlarına göre reklamlarınız gösteriliyor. İlgi alanına göre hedefleme olduğundan reklamlarınızın doğru kişilere gösterildiğini anlamak için sonuçlara bakıyorsunuz. Sürekli denemeler yapmanız gerekiyor.

Reklamlarınız için ilgi çekici görseller ve videolar kullanmanız gerekir. Reklamlarda etkileşim için whatsapp mesajları, özel mesaj ya da web siteye yönlendirme yapabiliyorsunuz. Tabi seçiminize göre maliyetler de değişiyor.

Facebook Meta’nın Reklam Yayınladığı Platformlar

  • İnstagram
  • Facebook
  • Messenger
  • whatsapp

Hangi Reklam Platformunda Reklam Yayınlanmalıdır

Google ADS reklamları mı, Facebook İnstagram reklamları mı?” sorusunun cevabı sektörel olarak değişiklik göstermektedir. Yukarıda her 3 reklam platformunun çalışma prensibini anlattım. Buna göre hangi reklam platformunda hangi sektörlerin özellikle reklam vermesi gerektiğine bakalım.

Google ADS’de Reklam Vermesi Gereken Sektörler

Reklam vereceğiniz yeri seçerken sektörünüz ve insanların ihtiyaçları çok önemlidir. İhtiyaçları doğru tespit edip ona göre hareket etmeliyiz.

İnsanların hemen alması gereken bir hizmet sunuyorsanız Google ADS’de reklam vermelisiniz. Örneğin; temizlik firması, evden eve nakliyat firması, çilingir, beyaz eşya servisi ya da diğer teknik servis hizmetlerini veriyorsanız.

Sağlık alanında faaliyet gösteriyorsanız ve tedavi ettiğiniz hastalıkları olan insanların sizi bulmasını istiyorsanız Google ADS sizin için doğru tercihtir. Örneğin; obezite tedavisi yapıyorsanız, diyetisyen iseniz ya da psikolog iseniz Google ADS’yi tercih edebilirsiniz.

Online satış yapan bir web siteniz varsa Google ADS’de sizin için büyük kitleler vardır. Örneğin; tarım ekipmanları satıyor olabilirsiniz, özel üretim ayakkabılar satıyor olabilirsiniz.

Facebook ve İnstagram’da Reklam Vermesi Gereken Sektörler

İster yerel olsun isterseniz ülke çapında faaliyet gösteren firma olun; varlığınızı internet kullanıcılarına duyurmak için en kolay yollardan biri Facebook – İnstagram reklamlarıdır. Örneğin; dil kursu, bir oto yıkamacı ya da teknik servis olabilirsiniz. Facebook – İnstagram reklamları sayesinde seçtiğiniz konumlarda pek çok insana adınızı duyurabilirsiniz. Özellikle yeni açılmış iseniz çok faydalı olmaktadır.

Çok fazla insanın sahip olduğu bir soruna çözüm bulmuş iseniz; sorunlarının farkında olmayan ya da çözümü olmadığını düşünüp arama motorlarında arama yapmayan insanlara ulaşmak için Facebook-Instagram reklamları ile bu kitleye ulaşabilirsiniz.

Hangi Platform Reklamları Daha Ucuz

Google ADS’de reklamlarınız tıklanınca ücret ödüyorsunuz. Bunun yanında Google aramalarında belirlediğiniz anahtar kelimeler açık arttırmaya girip tıklama başına en fazla ücret veren firmanın reklamları ilk sırada gösteriliyor. Google reklamlarda yazdığınız anahtar kelimeyi arayan bugün 1000 kişi ise o anahtar kelimede reklam verenlerin reklamları belirledikleri günlük bütçe oranında 1000 kişiye ilk sırada gösterilir.

Facebook ve instagram’da; gösterim başına ücret ödendiğinden belirlediğiniz şehirde yaşayan kullanıcılara ilgi alanına göre gösterilir ama o anda sizin hizmetinize ihtiyaç duyup duyamadıklarını bilemiyorsunuz. Facebook – Instagram da yayınladığınız görseller kullanıcıların ilgisini çekerek sizden bilgi ve fiyat talep edebilmekteler. Belirlediğiniz hedef kitleye gösterilebilecek reklam oranı vardır ve o hedef kitle için diğer reklam verenler de reklam vermişler ise gösterim maliyetleri artmaktadır.

Reklam fiyatları her iki platformda da; sektöre ve o kitleye reklam verenlerin sayısı oranında rekabete göre değişmektedir.

Konunun Özeti ve Sonuç

Sektörünüze ve reklam verme amacınıza göre seçiminiz sizin için çok faydalı olacaktır. Boş yere reklam bütçenizi harcamak yerine biraz araştırarak doğru reklam platformu seçimi ile müşterileriniz artırabilirsiniz. Reklam verme konusunda herhangi bir bilginiz yok ise bir profesyonelden yardım almanız faydanıza olacaktır. Bu şekilde hem paranızı hem de zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.

Profesyonel reklam yönetimi hakkında bilgiyi Google ADS Danışmanlığı yazımda bulabilirsiniz.

Bu Yazılarda Beğenebilirsiniz

WordPress

WordPress Nedir, Ne İşe Yarar? Avantajları ve Dezavantajları

WordPress, kod yazmadan web siteleri ve bloklar oluşturmaya yarayan çok popüler bir sistemdir. Bu yazımda[...]

Devamını Oku

Google ADS

Google Ads, Tıkla WhatsApp Mesajı Gönder Yeni Özelliği Kurulum

Google Ads’de tıkla WhatsApp mesajı gönder özelliği beta sürümü yakın zamanda test edilmeye başlandı. Bu[...]

Devamını Oku

Google ADS

Google Ads Dönüşüm Takibi: Reklam Başarısını Ölçme Rehberi

Dijital reklamcılıkta dönüşüm takibi, reklamların etkisini ve verimliliğini anlamanın temel yoludur. Bu sayede reklam kampanyalarınızı[...]

Devamını Oku

SEO WordPress

Yandex Site Ekleme Nasıl Yapılır? Yandex Webmaster Site Kaydı Yapma

Yandex, dünya çapında kullanıcı sayısını ve arama motorları arasındaki popülaritesini artırmaya devam etmektedir. Bundan dolayı[...]

Devamını Oku

SEO WordPress

Nofollow ve Dofollow Nedir? Seo İçin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmaları sırasında iç linkler ve dış linkler önemli yer tutar. Web sitemizdeki[...]

Devamını Oku

WordPress

WordPress Güvenlik Eklentileri: WordPress Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Bütün yazılımlarda olduğu gibi WordPress içerik yönetim sisteminde de web sitemizi işlevini yapamaz duruma getirmeye[...]

Devamını Oku

SEO WordPress

Google Search Console Nedir? Web Sitesi Search Console’a Nasıl Kayıt Edilir?

Web sitenizin performansını izleyebilmeniz amacıyla arama motorları tarafından sunulmuş araç vardır. Bu uygulamalar; Google için[...]

Devamını Oku

Google ADS

Google ADS Reklamlarında Yapılan Temel Hatalar

Yönetimini devraldığım Google ADS reklam hesaplarında gördüğüm geçmişte yapılmış temel hataları bu yazıda sizlere anlatacağım.[...]

Devamını Oku

Bir yanıt yazın