Kullandığım WordPress Önbellek (Cache) Eklentileri İncelemelerim

WordPress Önbellek Cache Eklentisi İncelemelerim

Web sitelerinde SEO ve kullanıcı deneyimi için hız altın kurallardan bir tanesidir. Hızlı bir web sitenizin olması olası ziyaretçi kayıplarını önlerken Google ve diğer arama motorlarının da sayfalarınızın daha hızlı indekslemesini sağlar. Bu sebeple iyi bir sıralama kazanmanız için öncelikli olarak sitenizin hızlı olması gerekmektedir. Sadece SEO için değil Google ADS reklamları konusunda da web sitenizin hızlı açılması avantajınıza olacaktır.

Bu yazımda incelediğim ve kullandığım web site hızlandırma eklentileri olarak bilinen WordPress önbellek eklentilerinin özelliklerini anlatıp gördüğüm avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğim.

WordPress Önbellek (Cache) Eklenti Kurulumu | 3 WordPress Önbellek Eklentisinin Karşılaştırması

WP Fastest Cache

WP Fastest Cache önbellek eklentisinin ücretsiz sürümlerini pek çok projemde web sitelerini hızlandırmak için kullandım. Bu eklentiyi tercih etme nedenlerim olarak; ayarlarının hızlı yapılabilmesi, Türkçe dil desteği ve kullanımı kolay olmasını söyleyebilirim. Bu eklenti web site hızlandırma eklentileri arasında popülaritesini uzun süredir korumaktadır.

WP Fastest Cache Eklentisinin Bizlere Sunduğu Özellikler

Sitenin önbelleğini oluşturma, CSS birleştirme ve küçültme, HTML dosyalarının boyutunu küçültme, JS birleştirme yaparak http isteklerini azaltma gzip oluşturma gibi özellikleri ücretsiz sürümde kullanabilirsiniz. Ücretli sürümde ise resim optimizasyonu ve veri tabanı optimizasyonu yapabilmenin yanında ekstra HTML, CSS ve JS küçültme özellikleri gelmektedir. WP Fastest Cache eklentisi şimdilik 36 dile çevrilmiştir. Eklentinin tüm özelliklerini daha detaylı inceleyebilmek için tıklayınız. eklentiyi sitenize yükleyip aktifleştirdiğinizde daha hızlı açıldığını ve sayfalar arasında daha rahat dolaşabildiğinizi fark edeceksiniz.

LiteSpeed Cache

LiteSpeed Cache Wordpress önbellek eklentisinin çoğu özelliği ücretsiz sunulmaktadır. Fakat web sitenize bu eklentiyi yükleyecekseniz ayarları biraz karışık olduğundan öncesinde ayarları nasıl yapılır ve temanız ile uyumlu olup olmamasına dikkat etmelisiniz. Ben Google hız testi sonuçlarını büyük oranda yükselttiği için bazen bu eklentiyi tercih etmekteyim. Fakat hız sonuçlarına göre web sitesinde gözle görülür muhteşem bir hızlanma sağlamamaktadır. Sürüm 5’ten itibaren standart ön ayarlar özelliği getirilmesi çok daha iyi oldu. Yakın zamanda LiteSpeed Cache eklentisini kullandığım bir sitede Google PageSpeed Insights performans testinde 95 puanı gördüm.

LiteSpeed Cache Eklentisinin Özellikleri

Eklentinin LSCache önbellek işlevini kullanabilmeniz için sunucunuzun LiteSpeed altyapılı olması gerekmektedir. Bu da bir neci olumsuz noktası diyebiliriz. Bunun yanında resim optimizasyonu ve veri tabanı optimizasyonu özelliklerinin ücretsiz olması en iyi taraflarından bir tanesidir diyebilirim. Bu eklentiyi kullandığım sitelerde sunucuları LiteSpeed altyapılı olmayanlarda da web site açılış hızlarında gözle görülür bir artış olmaktadır.

LiteSpeed Cache Eklentisinin 5.0 sürümü ile gelen 5 adet ön ayar sayesinde hiçbir şey bilmeseniz bile web sitenizi hızlı bir şekilde optimize edebilirsiniz. Bu ayarlardan gelişmiş ayarı önerilmektedir fakat eğer sitenizde olumsuz durumlar oluşursa önerilen ayarları deneyerek size en uygun ayarı da bulmanız mümkün.

Türkçe olmasının yanında ücretsiz olarak sunulan CSS, JS ve HTML optimizasyonunu ayarlarını da yapabilirsiniz. Sizlere bu eklentide önermediğim tek nokta görsel optimizasyonunu kullanmamanız ve görsellerinizi sizin manuel olarak optimize ederek sitenize yüklemeniz. Nedeni ise görselleri kalite olarak çok fazla düşürebilmektedir.

WP Optimize

WP Optimize WordPress önbellek eklentisini 3.0 sürümünden sonra kullanmaya başladım. Kullandığım bütün sitelerimde ücretsiz sürümünü kullanmaktayım ve ücretsiz sürümünde bile pek çok faydalı özellik sunmaktadır. Veritabanı optimizasyonu, resim optimizasyonu, önbellek alma HTML, JS, CSS küçültme ve birleştirme pratik bir şekilde kullanabilmektesiniz. Ücretli sürümde ekstra olarak çoklu site de kullanabilme, istenmeyen ve artık kullanılmayan görüntüleri web sitenizin dosyaları arasından bulup silme, optimize ön izlemesi, resimleri yavaş yavaş kullanıcı o noktaya geldikçe yükleme olan lazy load ve diğer pek çok faydalı özellik barındırmaktadır. Pek çok projemde WP Optimize eklentisini kullanarak güzel sonuçlar elde ettim.

Wp Rocket

Wp Rocket önbellek eklentisinin ücretsiz sürümünü hiç kullanmadım. Hem kendi sitemde hem de diğer yaptığım sitelerde ücretli sürümüyle Google PageSpeed Insights ve Gmetrix hız testlerinde 90 üstünde sonuçlar aldım. Bazı web sitelerinde görsel optimizasyonunu ve diğer işlemleri ayrıntılı olarak ayarladığımda sunucu durumuna hız testlerinde göre 100 puan da aldığım oldu. Bu eklentide temaya göre yapılacak ayarlara dikkat etmek gerekmektedir. Bazı temalarda bir kaç özelliği sitenin çok hızlanmasını sağlasa bile kaymalara neden olabilmektedir.

Wp Rocket eklentisi resim optimizasyonu, veri tabanı optimizasyonu, önbelleğe alma, CSS, JS ve HTML dosyalarını küçültüp iyileştirme özellikleri olarak pratik kullanım sunmaktadır.

Flying Press

Flying Press önbellek ve wordpress site hızlandırma eklentisinin sadece ücretli sürümü mevcuttur ve 14 gün süreyle deneme yapabilirsiniz. Beğenmediğiniz taktirde eklenti yazarları ile yazıştığımda ücretin iade garantisi vermektedirler. Ben bir sitem için satın aldım ve 14 gün süre boyunca denemeler yaptım. Web sitemi hızlandırma için eklentiyi yükleyip aktifleştirdiğimde sonuçlar yüz üzerinden 90 küsür puanlarda idi. Hatta birden fazla video ve resim olan sayfalarımın hız testi sonuçları 100 ve 100’e yakın çıkmaktadır. Flying Press 2021 yılından bu güne geliştirilmektedir ve deneyen pek çok kişi bu eklentiden memnundur. Ben birden fazla sitede ve çok sayıda resim içeren sayfalarda test ettiğimde sonuçlar hep 90 üstü çıkmaktadır. Tek olumsuz tarafı bazı form eklentilerinin ve whatsapp gibi hızlı iletişim butonlarının sayfada kullanıcının çok kısa bir hareket yapmasıyla aktifleşmesidir. Ben bunların sıkıştırma ve küçültmeden hariç tutulmasına çok aktif çalışmamaktadır ve sayfada çok küçük hareket yapmadan aktif olmadılar. Bu eklentide gördüğüm diğer olumsuz özellik tek olumsuz özellik Wp Rocket’te de bulunan Youtube videolarının site hızını yavaşlatmaya etkisini azaltmak için “ön yükleme resmi için iframe” değiştir özelliğini aktifleştirdiğimde videonun kayma yaparak hemen üstünde bulunan yazı arasında büyük boşluklar olmasıdır. İleride hatanın da düzeltileceğini düşünüyorum.

Hangi WordPress Önbellek (Cache) Eklentisini Kullanmalıyım

Bana hangi önbellek eklentisini kullanmalıyım derseniz ben öncelikle kullandığınız wordpress temasının önerdiği bir eklenti varsa onu kullanmalısınız derim. Ben kullandığım temalarda en iyi ücretsiz önbellek eklentisi olarak WP Optimize’yi önerebilirim. Eğer web sitenizi hızlandırmak için ayarlaması kolay bir önbellek eklentisi derseniz WP Fastest Cache’yi öneririm. Kullandığınız sunucu LiteSpeed altyapılı ise LiteSpeed Cache Eklentisini denemenizi tavsiye ederim. Ücretli eklenti almak isterseniz pek çok özelliği olan Wp Rocket tavsiye edebilirim.

Özet olarak wordpress önbellek eklentilerini kullandığınız temaya göre, sunucunuzun özelliklerine göre ve sizin bu konuda bilginize göre seçebilirsiniz. Tüm bunlar benim farklı hosting firmaları ve farklı temalarda WordPress web site hızlarına etkilerini test ederek önbellek eklentileri ile ilgili vardığım sonuçların yorumlarıdır.

WordPress Önbellek (Cache) Ayarları

Her eklentinin kontrol paneli farklı tarzda dizayn edilmiş ve  hepsinde farklı özellikler bulunabildiğinden dolayı hepsinin ayarları farklı olabilmektedir. Bu sebeple ücretsiz 3 farklı popüler WordPress Önbellek eklentisinin kurulumunu ve ayarlarını videoda da uygulamalı bir şekilde aynı tema ve aynı sitede hız değerlerini karşılaştırarak anlattım.