Google ADS Reklam Bütçesi Ne Kadar Olmalı, Nasıl Belirlenir?

Google ADS Reklam Bütçesi Ne Kadar Olmalı, Nasıl Belirlenir?

Google’da reklam yayınlamak için doğru bütçeyi ve doğru teklif stratejisini belirlemek gerekir. Bu sebeple Google ADS’de reklam çıkmadan önce ilk düşünülen konu ne kadar bütçe belirlemeliyim olmaktadır.  Bütçe konusu reklam verdiğiniz sektöre göre ve sektördeki rekabete göre değiştiğinden şu kadar bütçe belirlenmeli demek doğru olmaz. Bu yazıda Google ADS reklamlarında doğru bütçeyi belirleyebilmek için neler yapılabilir onları anlatacağım.

ADS Bütçe Mantığı Nasıl İşler?

Her kampanyada bir bütçe sınırı koyulur ve bütçeniz harcamak istediğiniz günlük ortalama miktar olmalıdır. Google reklamlarında bütçe için temel bir mantık vardır ve bu mantığa göre; günlük belirlenen bütçe 30 ile çarparak aylık kullanılacak toplam miktar ortaya çıkıyor. Google bir takvim ayında bu bütçeyi aşmamaktadır. Örneğin; bir kampanyada günlük 10 TL bütçe belirlemişse ay sonunda toplam 10×30=300 TL harcama yapılır.

Reklam Yayınlamak İçin Gereken En Az Ücret

Google pek çok platformu aracılığıyla internet kullanıcılarının yüzde 95’ine reklam gösterebileceğini belirmektedir. Bu sebeple günlük bütçeniz 20 TL de olsa reklam yayınlayacak bir Google platformu vardır ve bütçenize göre reklamlarınızı kullanıcılara gösterebilirsiniz. Tabi bu arada sektörünüze uygun reklam platformu seçip sadece orada reklam çıktığınızda reklam amacınıza uygun hizmetleriniz ya da sattığınız ürünlerinizle ilgilenen kullanıcılara ulaşmış olursunuz.

Google ADS Günlük Bütçe Belirleme Yöntemleri

Çoğu sektörde tercih edilen arama ağı reklamları olmaktadır ve bu reklam türünde tıklama başına maliyetler çok önemlidir ve reklam çıktığınız sektördeki rekabete göre günlük belirleyeceğiniz bütçe oranında reklamlarınıza tıklama olur. Örneğin; “online psikolog” kelimesi tıklaması geçen yıl için bakıldığında reklam yayınlayanların ve rekabetin çok fazla olduğu İstanbul’da ortalama 7 TL ile 41 TL arasında olmakta iken Ankara’da ortalama 6 TL ile 30 TL arasında olmuştur. Bu sebeple basit olarak hesap yaparsak günlük 50 TL reklam bütçesi belirlediniz ve tıklama başına maliyetinde (TBM) ortalama 10 TL olursa 5 tıklama alırsınız  ve sonrasında da reklamlarınızın gösterimi genellikle durmaktadır.

Anahtar Kelime Planlayıcıyı Kullanmak

Bir bütçe belirlemeden önce sektörünüzde en fazla aratılan kelimeleri bulup ortalama TBM’nin ne kadar olduğunu Google’un geçmiş verileri paylaştığı anahtar kelime planlayıcıya giderek öğrenebilirsiniz. Burada ilk ayarlarda son bir yıl ve tüm Türkiye seçilmiştir fakat siz bölgesel reklam veriyorsanız oradan reklam verdiğiniz illeri seçip son bir yıldaki maliyetleri görebilirsiniz ve bu veriler bütçenizi belirlemede size yol gösterici olabilir.

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için “Google Ads’de Tıklama Ücreti Nasıl Belirlenir” yazıma bakabilirsiniz.

Düşük Bütçelerle Başlamak

İlk reklamınızı ayarladığınızda 50 TL gibi az bir rakamla başlayıp 5 gün sonra ortaya çıkan verilere göre günlük bütçenizi ayarlama yapabilirsiniz.  Ben genellikle Google ADS yönetimini aldığım firmalarda ilk etapta düşük bir bütçe ile başlayıp ortalama 5 gün sonra ortaya çıkan verilere göre bütçe üzerinde ayarlamalar yapmaktayım. Reklamların ilk sıra gösterim yüzdesi ve aramalarda gösterilme oranına bakarak bütçeyi yavaş artırmaktayım. Reklamların ve diğer reklam verenlerin durumuna göre günlük, haftalık veya aylık bütçe düzenlemeleri gerekebilmektedir.

Düşük Bütçe ile Başlamanın Faydası

Reklamlarda düşük bütçeler ile başladığınızda; hangi anahtar kelimeler daha fazla aratılıyor, ortalama TBM ne kadar oluyor, aynı sektörde reklam verenlere göre reklamlarımız ne kadar gösteriliyor bu verileri görebilirsiniz. Bu verilere göre reklam stratejinizi en doğru şekilde belirleyerek günlük bütçenizi de ayarlayabiliriz. Reklam stratejimizi tam olarak belirlememiş olduğumuzdan ve ortalama ilk 5 gün reklamların öğrenme aşaması olduğundan çok fazla harcama yapmamış olup boşa para harcamış olmayız.

Bu yazım ilginizi çekebilir “Google ADS Reklamlarında Boşa Giden Paralar

ADS’de Günlük Bütçe Konusunda Sık Sorulan Sorular

Google ADS reklam yönetimi yaparken müşterilerimin sıkça sorduğu soruları aşağıda kısaca açıklayacağım. Bu soruların cevapları çok daha karmaşık olsa da en basit hali ile anlatmaya çalıştım.

Belirlediğim Günlük Bütçeden Fazla Harcama Oldu

Google derki; kampanya başına belirlediğiniz günlük bütçeyi o gün belirlediğiniz anahtar kelimelerle ilgili normalden fazla arama olduğunda aşabilirim. Fakat genelde günlük bütçenin iki katından fazla harcama yapmam. Fakat ay sonunda aylık bütçenizi geçmeyecek şekilde Google algoritması kendini ayarlar. Örneğin 100 TL günlük bütçe belirledik fakat bazı günler 130 TL,190 TL, 200 TL harcama olsa da ay sonunda 100×30=3000 TL’lik aylık bütçeyi aşmaz.

Belirlediğim Günlük Bütçeden Az Harcama Oluyor

Reklamlarda kullandığınız anahtar kelimelerin arama hacmi az ise belirlediğiniz günlük bütçenin hepsini harcamayabilir. Bunun yanında maksimum TBM’yi çok düşük tutmuş olabilirsiniz ya da o gün çok fazla reklam veren firma olmuş olabilir. Daha pek çok nedeni olabilmektedir.

Özet Olarak

Google ADS günlük bütçe belirlemede pek çok faktörün etkisi olduğundan hepsini bir arada değerlendirip işlemleri her detayı düşünerek yapmamız doğru rakamı bulmamızı sağlayacaktır.

Reklamlara yayınlamadan önce anahtar kelime planlayıcısını kullanmalıyız ve ilk etapta minimum bütçelerle başlayıp doğru stratejiyi belirleyerek reklama çıkmalıyız. Günlük bütçemizi ilerleyen zamanlarda reklamlardan aldığımız verime ve oluşan verilere göre düzenleyebiliriz.

Google ADS reklam yönetimi konusunda bir bilginiz yoksa deneme yanılma yöntemi ile işlemleri yapıyorsanız bir Google ADS Uzmanı ile çalışmanız faydanıza olabilir. Bu sebeple “Google ADS Danışmanlığı” sayfama göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın