Google ADS Reklamlarında Boşa Giden Paralar

Google ADS Reklamlarında Boşa Giden Paralar

Pek çok işletme internet kullanıcılarının kendilerine ulaşması için Google ADS reklamlarını kullanmaktadır. Bunlardan bir kısmı profesyonel Google ADS reklam danışmanlığı hizmeti alarak Google reklamlarını uzmanlara yönettirmekte iken, büyük çoğunluğu reklamlarını kendileri yönetmeye çalışmaktalar.

Google ADS’de reklamlarını kendileri veren kişiler reklamlardan hiç verim alamadıklarını söylediklerinde ilk önce web sitelerine bakarım. Gerekli konfigürasyonları yapılmamış web siteleri ile reklam yayınlamak havaya saçılan para gibidir. Web sitenizde aşağıdaki yazdıklarım yoksa Google ADS’de paranız boşa gidiyordur.

Süreç genelde şu şekilde oluyor; nasıl olsa Google Reklam vereceğim için “basit bir web sitesi olsun yeterli” mantığı ile web sitesi yaptırıyorlar. Google akıllı reklamlar ile bir müddet reklam verip verim alamayınca reklam ayarlarında uzman moda geçiş yapıp denemelere devam ediyorlar.

Burada unuttukları en büyük şey web sitelerinin Google ADS’den en iyi verimi almak için tasarlanmamış olması. Web sitelerini yapan Web tasarım ajanslarının bir kısmıda buna çok dikkat etmiyorlar. Profesyonel web tasarım firması olsa bile sadece web tasarım yaptıklarından; SEO, Google ADS reklamları için sitenin uyumluluğuna bakmıyorlar genelde.

Google ADS’den en iyi verimi alabilmek için web sitenizde olması gerekenleri aşağıda açıkladım.

SSL (Secure Sockets Layer)

Türkçesi Güvenli Soket Katmanı olan SSL; web sitesi ile kullanıcıların kullandığı tarayıcı arasında güvenli bağlantı kurulmasını sağlar. Yıllar önce Google ve diğer arama motorları SSL olmayan sitelerin aramalarda bir adım geriden geleceğini belirtmişse de bu gün hala pek çok web tasarım ajansı siteleri SSL kurmadan tasarlamaktadır.

Web sitenizde SSL yoksa ve Google ADS reklamları vermiş iseniz reklamlarınıza tıklayıp web sitenize gidenler ekranlarında “Bağlantınız Gizli Değil” ve “Saldırganlar alanadı.com sitesinden bilgilerinizi çalmaya çalışıyor olabilir (örneğin, şifreler, mesajlar veya kredi kartları)” yazısını görürler ki hemen ekranı kapatırlar ya da bir önceki sayfaya geri giderler. En iyi ihtimalle web siteniz reklamlara tıklayınca açılmış ise sol üstte “Güvenli Değil” yazısı görünür. Benim gibi bu konuda bilgi sahibi biri değilse; nedenini anlamadığı için korkar ve koşa koşa web sitenizi sayfayı terk edebilirler. Bu durumda neredeyse 3 tıklamadan 2’si boşa gitti tabi reklama yatırdığınız paralarda müşteri telefonu olarak geri dönmeyince paralar boşu boşuna harcanmış oldu.

Açılış Hızı

Web sitenizin açılış hızı çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar 2,5 saniyeden geç açılan bir web sitesinin açılmasını beklemeden çıkmaktadırlar. Çünkü hız çağında insanların beklemeye tahammülleri yok. Reklamlardan web sitenize tıklayan kullanıcılardançoğunluğu da beklemeyeceği için yine Google ADS’de boşu boşuna harcanan paralar olacaktır.

Web sitenizin hızını “Google Hız Testi” yazarak “page speed insights” sayfasında web sitenizin adresini girdiğinizde Google sizin yerinize sonuçları çıkarıyor. Web sitenizin hız sorununun pek çok nedeni olabilir. Birkaçını aşağıda sıraladım.

  • Çok masraf olmasın diyerek web sitelerinde genellikle gücü düşük temel hosting paketleri kullanılıyor,
  • Web sitesinde boyutu çok büyük olan çok fazla görsel olabiliyor,
  • Web sitesinde kayan yazılar, uçan kaçan resimler vb hareketli işlemler oluyorki bunlar hızı çok fazla etkiliyor,
  • Siteniz WorPress ise ağır çalışan tema, gereksiz çok fazla eklenti ve demodan kalma çok sayıda çöp dosya veya sayfa olabiliyor,

Web sitesinin hız sorununun farklı pek çok nedeni olabileceği için en doğrusu bu konuda uzman bir profesyonelin sitenizi inceleyerek gerekli optimizasyonları yapması olacaktır.

Hızlı Arama ve Whatsapp Butonu

Web sitelerine giriş yapan kullanıcıların %70’e varan büyük çoğunluğu mobil cihazlar kullanmaktadır. Bu sebeple web sitenizin mobil uyumu iyi olmalı ve mobil uyumu da her cihaz boyutunda doğru çalışmalıdır.

Mobil girişin çok yüksek olması nedeniyle mobilde web sitenize girenlerin kolaylıkla fark edecekleri bir yerde telefonla arama ve whatsapp butonu olması dönüşümleri artırmaktadır. Artık her yaştan insanın akıllı telefon kullandığını görmekteyiz. Google ADS reklamlarınıza tıklayıp web sitenize giren kullanıcıların menüye tıklayıp, iletişim sayfasına gidip telefonunuzu bulup tuşlamaları hem zaman kaybı hem de uzun bir süreç olduğundan 3 girişten biri iletişim sayfanıza gitmeden sitenizden ayrılacaktır. Yine boşa giden bütçe olarak bunu da sayabiliriz.

İletişim ve Teklif Formu

İletişim sayfasında bulunan “iletişim formu” ve web sitenizde diğer yerlerde bulunan “teklif formunun” çalışıyor olması ve doldurulan formların size anında düşüyor olması önemlidir. Kullanıcıların bir form doldurup sizin onlara geri dönmenizi beklemektedirler. Bir kısım kullanıcı da gece geç saatlerde web sitenize giriş yapmış ise whatsapp ya da telefon butonları yerine form doldurup sizin çalışma saatleri içerisinde bilgi ve fiyat vermenizi istemektedirler.

Sizde Google ADS’de reklam verdiğinizde verim alamadığınızı düşünüyor iseniz öncelikle web sitenizde yukarıda anlattıklarımın olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Eksik olan işlemleri web tasarımcınıza belirtip yapmasını talep ediniz.

Google ADS ve Web Sitesi Birbirini Tamamlar

Google ADS’nin başarısındaki en büyük etkenelrden bir tanesi reklamların yönlendirildiği web siteleridir. Optimizasyonu yüksek kampanyalar ve kulanıcı deneyimi iyi seviyede olan bir web sitesi ile Google ADS’den yeterli verimi alabilirsiniz. Google ADS konusunda bilgi ve tecrübeniz yoksa profesyonel danışmanlık almanız yararınıza olacaktır.

Profesyonel Google ADS danışmanlığı konusunda “Google ADS Danışmanlığı Nedir? ADS Danışmanı Neler Yapar?” sayfasında çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın