Yandex, dünya çapında kullanıcı sayısını ve arama motorları arasındaki popülaritesini artırmaya devam etmektedir. Bundan dolayı ve Yandex’in tüm uygulamalarına Türkçe dil desteği eklemesiyle beraber, Türkiye’deki web sitesi sahipleri için de Yandex’te olmak önemli olmaya başlamıştır.
Bu yazımda, Yandex aramalarında daha iyi konumlara gelmek için kullanılan Yandex arama motoruna site ekleme işleminin adımlarını ve sunduğu avantajları detaylarıyla anlatacağım.
İçindekiler
Yandex Webmaster Nedir?
Yandex Webmaster, Yandex arama motoru tarafından ücretsiz olarak sunulan ve web site sahiplerine sitelerindeki hataları göstererek arama sonuçlarındaki performanslarını artırmaya olanak saylayan bir uygulamadır.
Yandex Webmaster, web sitemizi optimize etmek ve arama motorunda daha fazla görünür olmak için etkili özellikler sunmaktadır. Bu sebeple Yandex’te web sitemizin daha iyi indekslenmesi için Yandex webmaster aracına kaydının yapılması önemlidir.
Yandex Webmaster ile neler yapılabilir:
- Arama performansını izlenebilir,
- Web sitedeki hataları ve güvenlik sorunlarını tespit edebilir,
- SEO çalışmaları için öneriler alabiliriz.
Yandex Site Ekleme (Site Kaydı) Nasıl Yapılır?
Yazımın devamında Yandex site ekleme işleminin nasıl yapılacağını adım adım anlatacağım. Yazıyı okumak yerine gerçek bir örnek üzerinde uygulamalı olarak anlattığım videoyu izlemek isterseniz buraya bırakıyorum. Videodan hemen sonra işlemleri adım adım anlatmaktayım.
1. Yandex Hesabı Oluşturun veya Hesabınıza Giriş Yapma
İlk olarak bir Yandex hesabı oluşturmalısınız. Daha önceden oluşturulmuş bir hesabınız varsa bu hesap ile de giriş yapabilirsiniz. İşlemleri hızlandırmak için Google hesabınız ile de Yandex hesabı oluşturabilirsiniz.
2. Yandex Webmaster’a Erişme
Yandex Webmaster sayfasına giderek üyelik bilgileriniz ile oturum açın. Google hesabınız ile de oturum açabailirsiniz.
3. Yandex Webmaster’a Web Sitenizi Ekleme
Oturum açtıktan sonra açılan sayfa muhtemelen İngilizce olabilir. Türkçe dil ayarı için ekranın sağ alt köşesinde İngilizceden ayrı olarak Rusça ve Türkçe dil için seçeneklerini görebilirsiniz. Tercihinize bağlı olarak istediğiniz zaman değiştirmek mümkün.
Web sitemizi eklemek için sayfanın sağ üst tarafında bulunan “site ekle” yazısının karşısındaki ‘+’ simgesine tıklayabilir ya da “site ekle” butonuna tıklayarak web site linkimizi gireceğimiz alan açılır. Açılan alana web sitemizin anasayfa linkini tamamıyla yazalım.
Örneğin: “https://www.emrewebtasarim.com/” gibi ana url adresimizi giriş yapalım ve ardından “ekle” butonuna tıklayalım.
4. Web Sitesini Doğrulayın
Yandex Webmaster’da web sitemizi doğrulamak için 3 farklı seçenek var:
- HTML dosyası yükleme: Bizim sitemiz için oluşturulan HTML dosyasını indirip hosting yönetim panelinden dosya yöneticisine giderek “Public HTML” klasörünün içine yüklemeliyiz. Örneğin: “yandex_37f2cc6cc75c1319600.html” gibi web sitemize özel bir dosyadır. Ardından “verify” butonuna tıklayarak doğrulamasını bekliyoruz ve dosyayı doğru şekilde yüklemiş isek sonuç başarılı olmaktadır.
- Bazen doğrulama sonucunu göremediğinizde sayfayı yenileyiniz ve sonuç başarılı/başarısız olarak ekrana yazıyor.
- Meta etiket ekleme: Web sitemizde bütün sayfaların <head> etiketleri arasına Yandex Webmaster’ın sitemizi doğrulamak için oluşturduğu meta etiketini eklemeliyiz. Örneğin: <meta name=”yandex-verification” content=”37f2cc6cc75c19600″ /> Sonrasında yine doğrulamayı başlatmak için “verify” butonuna tıklıyoruz.
- DNS kaydı ekleme: Hosting yönetim paneline giderek DNS ayarlarına web sitemiz için hazırlanan TXT kaydını eklemeliyiz. Örneğin: “yandex-verification: 37f2cc6cc75c19600”. Ardında doğrulamayı başlatmak için “verify” butonuna tıklamayı unutmayın.
- Eğer Yoast SEO, Rank Math SEO veya SEO Framework gibi SEO eklentileri kullanıyor iseniz bu eklentilerin ayarlarında meta etiketini eklemek için ilgili alanlar mevcuttur. Kullandığınız SEO eklentisi ayarlarına giderek meta etiketinde sitemize özel oluşturulan doğrulama kodunu Yandex site kaydı (site ekleme) için olan kısma girmeniz yeterlidir.
Bu üç işlemden herhangi biri ile Yandex Webmaster’da web sitemizi doğrulattığımızda kısa süre sonra Yandex botları sitemize gelerek indekslemeye başlayacaktır.
Bu işlemler sırasında doğrulama başarısız olmuş ise öncelikle sitemizde önbellek temizleme yapalım ve tekrar deneyelim. Buna rağmen başarısız mesajı çıkıyor ise yaptığımız işlemlerde hata olup olmadığını kontrol edelim. Ya da kullandığımız yöntemi değiştirelim.
Bu yapılan işlemlerin Google arama motoru için yapmak isterseniz “Google Search Console Web Site Kaydı Nasıl Yapılır” yazımda detaylı bilgiyi uygulamalı videolu anlatımlı olarak bulabilirsiniz.
Yandex Webmaster’ın Avantajları Nelerdir?
Arama Görünürlüğünde Artış
Web sitemiz Yandex arama motorunda daha hızlı indeksleneceğinden sitemizdeki yeni sayfalar ve değişiklikler hızlıca arama sonuçlarına yansır. Bu da web sitemizin aramalarda daha fazla görülmesini sağlar.
Hataları Görme ve Çözüm Yöntemleri
Sitemizde bulunan, kırık linkler, indexleme hataları, başlıklar ve açıklamalarda eksik olan sayfalar veya diğer hataları gösterir ve çözüm yollarını öğrenebilirsiniz.
Bağlantıları Görme
Sitemizdeki iç ve dış linkleri görebilirsiniz ve tespit edilen kırık linkleri düzenleyerek SEO da avantaj sağlarsınız. Sitemize dışarıdan verilen backlinkleri görebilirsiniz.
Site Haritası Kaydetme
Web sitemizdeki yeni eklenen sayfaları Yandex’e göndermek için ve değişiklikleri bildirmek için site haritamızı kayıt edebilirsiniz.
Arama sorgusu istatistikleri
Arama sonuçlarında göründüğümüz anahtar kelimeleri ve tıklama aldığımız kelimelerin istatiksel bilgilerini seçtiğimiz tarih aralığında görebiliriz.
Sonuç
Yandex Webmaster’a sitemizi ekleme, özellikle Yandex kullanımının yaygın olduğu bölgelerde web sitemizin görünürlüğünü artırmak için etkili ve ileride vazgeçilmez olabilecek bir araçtır. Yukarıda anlattığım adımları takip ederek kolayca sitemizi Yandex’e kaydedebilir ve SEO performansımızı optimize etme yolunda faydalı bir çalışma yapmış oluruz. Web sitemizin birden fazla arama motorunda etkin bir şekilde olması SEO ve dijitalde başarımız için önemli bir adımdır.