İşletmenizin verdiği hizmetlerle ilgili yapılan aramalarda kullanıcıların firmanızın; adres, telefon ve diğer bilgilerine ulaşabilmesi yeni müşteriler kazanmak için önemli bir durumdur. Bununda en iyi yöntemlerinden bir tanesi Google Haritalarda işletmenizin kaydının başarılı bir şekilde yapılmış olmasıdır.
İçindekiler
- 1 Google Harita Kaydı (Google Maps Kaydı) Nedir?
- 2 Google Harita Kaydı (Google Maps Kaydı) Nasıl Yapılır?
- 3 Google Haritanın Askıya Alınma Nedenleri?
- 4 Google Harita Askıya Alındığında Ne Yapmalıyız?
- 5 Google Haritalarda Web Sitesinin Önemi
- 6 Google Harita (Google Maps) Öne Çıkarmak için Neler Yapılabilir?
Google Harita Kaydı (Google Maps Kaydı) Nedir?
Türkiye haritasında işletmenizin bulunduğu konumun nokta olarak gösterildiği, haritalar uygulaması sayesinde işletmenize ulaşmak isteyenlerin; kolayca yol tarifi alacakları, telefon numarası eklemeniz durumunda size telefon edebilecekleri ya da işletmenizin adresini görebilecekleri Google’un sunduğu çok yararlı bir hizmettir. İşyeriniz ya da ofisiniz olsun ya da olmasın belirli bir hizmet sunuyorsanız bu hizmetten küçük büyük tüm firmalar, kurum ve kişisel hizmet veren doktor, avukat vb sektörlerde faaliyet gösterenler yararlanabilmektedir.
Google Harita Kaydı (Google Maps Kaydı) Nasıl Yapılır?
Google harita kaydınızı (Google maps kaydınızı) siz yapabileceğiniz gibi bütün ayarlarının doğru olması ve daha fazla verim almak isterseniz ajanslara da yaptırabilirsiniz. Harita kaydı yapmak için gereken tüm işlemleri adım adım anlatacağım.
Bu işlem için bir adet Google hesabına ihtiyacınız vardır. Sürekli kullandığınız bir Google hesabı olursa hem işletme profilinizi yönetmek kolay olacaktır hem de sürekli aktif bir hesap olduğu için işletme doğrulama adımları daha başarılı olduğunu gördüm.
Harita Kaydı Yapılan Sayfaya Gitme
Google de aramalarda “benim işletmem” yazıp aramalarda reklamların hemen altında çıkan “Google İşletme Profili – İşletmeniz Google’da listelensin” linkine tıklıyoruz. Sonrasında sağ tarafta bulunan “oturum açın” butonuna tıklayıp yukarıda bahsettiğim sürekli kullandığınız Google hesabınızın kullanıcı adı ve şifresini giriyoruz.
İşletmenin Adını Girme
Açılan sayfada “işletmenizin adını girin” yazan yere işletmenizin tam adını yazın. Eğer sizinki ile aynı isme ve aynı adrese sahip bir işletme çıkıyorsa zaten kaydınız vardır. Harita kaydınız önceden var ise yapmanız gereken sadece bu işletmeyi sahiplenmek olacaktır. Önceden yapılmış herhangi bir kaydınız yoksa işletme adınızı yazdığınızda “bu ada sahip bir işletme oluşturun mesajı çıkar” bu mesaja tıklayarak sonraki sayfaya yönlendirileceksiniz. Burada ilk sayfada yazdığınız isim otomatik olarak doldurulacaktır. Hemen altında bulunan işletme kategorisinde sektörünüzü en iyi ifade eden kategoriyi seçmeniz gereklidir. Kategoriyi seçtikten hemen sonra ileri deyip sonraki işleme geçebilirsiniz.
İşletme adı kısmında ofisinizin ya da işyerinizin tabelasında bulunan ismi tam ve eksiksiz olarak yazmalısınız. Yanlış yazdığınızda çoğu zaman doğrulama yapılmaz. İşlete adınızı aramalarda daha çok çıkması için anahtar kelimelerle değiştirmeyin. Örneğin “Ankara Evden Eve Nakliyat” olarak değiştirdiğinizde Google işletmeniz askıya alınacaktır. Askıya alınma hemen olmasa da Google botları bir süre sonra bunu algıladığında otomatik olarak askıya alınma işlemi yapacaktır.
Konum Bilgilerini Girme
Bu alanda karşınıza evet ve hayır olarak iki seçenek çıkıyor. Eğer dışında tabelanızın asıldığı müşterilerinizin gelip sizi ziyaret edebileceği bir dükkân ya da ofisiniz varsa burada evet seçeneğini işaretliyoruz. Eğer bir büronuz ya da atölyeniz yoksa ve ev ya da ofislere gidip yerinde hizmet veriyorsanız hayır seçeneğini işaretlemelisiniz. İleri diyerek sonraki aşamaya ilerleyin.
Ofis ya da Atölyeniz Yoksa
Hayır seçeneğini işaretlemişseniz bu sayfaya yönlendirilirsiniz. Burada size en fazla 2 saatlik mesafedeki ilçe veya illeri hizmet bölgesi olarak ekleme yapmalısınız. Çok fazla ekleyip daha çok yerde görülürüm diye düşünmeyin. Çok fazladan yer eklerseniz doğrulama yapamazsınız.
Ofis ya da Atölyeniz Bulunuyorsa
Evet seçeneğini işaretlemişsinizdir ve bu sayfaya yönlendirilirsiniz. Burada adresinizi tam ve doğru olarak girmelisiniz. Vergi levhanızda yazan adresi aynı şekilde yazmanız çok önemlidir. Vergi levhanızdaki adres ofisinizin adresi değilse elektrik ya da internet faturanızda bulunan adresi tam ve doğru şekilde giriniz. İleri diyerek bir sonraki adıma gidin.
İletişim Bilgilerini Girme
İletişim bilgileri alanında telefon ve web sitesi doldurma alanları karşınıza çıkmaktadır. Türkiye’de hizmet verdiğiniz için telefon ekleme kısmının hemen solunda Türk bayrağı olmasına dikkat ediniz. Sonrasında iş telefonunuzu başına sıfır ekleyerek ya da +90 ekleyerek ilgili yere giriniz. Hemen altında mevcut web sitesi linkiniz yazan yere işletmenize ait web sitesinin linkini hatasız giriniz. Doğrulama işlemleri için web sitesinin önemi çok fazladır. Bazı durumlarda web sitesi olmayan işletmeler için doğrulama posta yoluyla yapılmaktadır ve bu durum aylar sürebiliyor. Eğer web siteniz yoksa “web sitem yok” kısmını işaretleyin ve sonraki aşamaya geçiniz. Aşağıdaki videoda tüm aşamaları uygulamalı olarak adım adım gösterdim.
Doğrulama İşlemi
Bu sayfaya gelmeden önce, eğer konum belirleme kısmında anlattığım gibi ofis adresiniz yoksa ve hizmet bölgesi seçmişseniz hemen öncesinde sizden adresinizi ister ve buraya ev adresinizi giriniz. Sonrasında doğrulama sayfasına geleceksiniz. Bu sayfada SMS, sesli arama, eposta ve posta yoluyla seçenekleri görünecektir. İşletmenizin sektörüne ya da önceki sayfalarda doldurduğunuz bilgilere göre size 4 doğrulama seçeneğinden birkaçını sunacaktır.
Sesli Arama Yöntemi
Sizin iletişim kısmında belirttiğiniz numaraya yabancı ülke kodlu bir arama gelecektir ve bu aramada Google benim işletmem doğrulama kodunuz diyerek başlayan 6 haneli bir kod söylenecektir. Bu kodu sayfadaki ilgili yere girince verdiğiniz bilgiler kontrol edilecek ve 48 saate kadar doğrulama ile ilgili sonuç size mail olarak gelecektir.
SMS Yöntemi
Eğer iletişim bilgilerinizde cep telefonu numarası vermişseniz bu seçenek size çıkabilmektedir. SMS gönder butonuna tıkladığınızda cep telefonunuza 6 haneli bir kod gelecek ve ilgili kısma girince doğrulama işlemi başlayacak ve 48 saate kadar size doğrulama sonucu gelecektir.
Eposta ve Posta Yöntemleri
Bu yöntemlerden eposta seçildiğinde sizden web sitenize tanımlı “mail@alanadi.com” bir mail adresi ister ve oraya kodu gönderir. Eğer posta seçeneği seçildiğinde yine doğrulama için gereken 6 haneli kod eposta ya da PTT yoluyla size ulaştırılacaktır. Kodu girdiğinizde sonuç yine 48 saate kadar size mail olarak gelecektir.
Diğer Bilgilerin Girilmesi
Doğrulama yaptıktan sonra işletmeniz ile ilgili çeşitli bilgiler istenecektir. Sonradan da doldurma ya da değiştirme imkânınız vardır. Bu bilgileri doğru şekilde doldurmanız gerekmektedir. Boş geçmemeye özen gösterelim. Bunlar nelerdir aşağıda ayrıntılarını anlattım.
- İlk işlemlerde seçtiğiniz kategori ile ilgili verdiğiniz hizmetleri seçeceğiniz ya da orada yoksa sizin elle yazmanıza imkan veren sayfayı doldurmalısınız.
- İşletmeniz ile ilgili fotoğraflar ekleyebileceğiniz kısım gelecek ve buraya tabelanızın net göründüğü ofisinizin ya da atölyenizin dışarıdan görünümü, içeriden görünümü ya da yapığınız işlerden fotoğraflar eklemeniz faydalı olacaktır.
- İşletmeniz hakkında kısa bilgi vereceğiniz maksimum 750 karakterlik bir yazı alanının bulunduğu kısma etkili bir yazının çok faydalı olmaktadır.
- Çalışma saatlerinizin belirlendiği kısma mesai saatlerinizi ve günlerinizi doğru şekilde ekleyin.
Google Haritanın Askıya Alınma Nedenleri?
Google haritanın askıya alınmasının pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bunların birkaçını aşağıda bulabilirsiniz.
- En sık yapılan hata, aramalarda daha çok ön plana çıkmak için işletme adınızda anahtar kelime ya da il ilçe ismi girerek değişiklik yapmanız olmaktadır.
- Hizmet bölgelerinize diğer il ilçelerde de görüneyim diyerek 2 saatlik mesafeden başka yerler de eklemekte sık yapılan hatalardandır.
- Farklı bir konumda farklı bir isimde yeni bir harita açmaya çalışmak da askıya alma nedenidir. Bu durumu Google algoritmaları şimdilerde kısa sürede algılayacak şekilde geliştirilmiştir.
- Adresinizi değiştirmeniz ve bu adreste daha önce başka bir işletmenin kayıtlı olması da algoritmaya takılarak askıya alma nedeni olabilmektedir.
- Şüpheli işlemler nedeniyle askıya alınması da sık sık olan durumlardandır. Bunun çok farklı nedeni olabilir ve net bir cevabı yoktur. Örneğin aynı adda yakınlarda başka bir kişinin harita kaydı yapmaya çalışmış olması olabilir.
- Askıya alınma nedeni konusunda Google temsilcileri ile yaptığım yazışmalarda bazen net cevaplar alıyor olsam da çoğunlukla sorunun net cevabını bulamamaktayım.
Harita Kaydı için Sürekli Yeni Hesap Açmayın
Askıya alınmış bir Google Harita (İşletme Girişi) var ise farklı bir gmail açıp yeni bir tane oluşturmaya çalışmayın. Var olan haritanızı Google ile iletişime geçerek açtırmaya çalışmak en iyi seçenektir. Çünkü sürekli farklı maillerden harita açmaya çalışmanız bir müddet sonra firmanız için harita kaydı açtırmayı imkansız hale getirebilmektedir.
Google Harita Askıya Alındığında Ne Yapmalıyız?
Google harita (Google maps) konumumuz askıya alındığında bağlı olduğu mail adresine bir mail gelir ve orada genellikle iki neden yazar;
- Şüpheli işlem nedeniyle askıya alındı,
- İşletmenizin haritalarda gösterilmeye uygun olmadığı tespit edildi
Bu mailde itiraz etmeniz için bir form bulunmaktadır bu formu doldurup göndermeden önce yukarıda anlattığım askıya alınma nedenlerinden bir ya da birkaçını yapmışsanız bu ayarları politikalara tekrar uygun hale getirmelisiniz. Sonrasında profilinizi inceleyip aşağıda bahsedeceğim bilgileri kontrol ederek yanlışlık olanları düzeltmenizi öneririm.
Web sitesinde bulunan telefon numaraları haritada kayıtlı numaralarla aynı olmalıdır. Yine web sitenizde bulunan adresinizin haritalarda bulunanla aynı olmasını sağlayınız ve en önemlisi de hem haritadaki adresinizin hem de web sitenizdeki adresinizin vergi levhanızdaki adresinizle aynı olmasına özen gösteriniz. Google hesabınızda gerçek adınızın, doğum tarihinizin ve profil resminizin olmasına dikkat edin.
Yukarıdaki işlemleri kontrol ettikten sonra formu gerçek bilgilerle doldurup dosya ekleme kısmına vergi levhanızın güncel halini yükleyiniz. İtirazınız incelendikten sonra 3-5 iş günü içerisinde size cevap gelecektir. Cevapta ekstra belge fotoğraf ya da başka şekilde gerçek işletme olduğunuzu kanıtlamanız için öneriler sunabilirler ya da tekrar yayınlayabilirler.
Google Haritalarda Web Sitesinin Önemi
Google web sitenizi tarayarak hem verdiğiniz telefonların hem de adresinizin doğruluğunu kontrol edebilmektedir. Web sitesi Google haritanın (Google mapsın) görünürlüğünde de önemli rol oynamaktadır. Web sitenizde hizmetleriniz profesyonel şekilde anlatıldığında aramalarda web sitenizde bulunan hizmetinizle ilgili bir arama olduğunda Google web sitenizde o hizmetle ilgili bilgi olduğu için işletme profilinizi diğerlerinden daha ön planda gösterecektir.
Profesyonel yapılmış web sitelerinin Google haritalardaki konumunuzun ön plana çıkmasını artırdığı gibi işletme profilinizde web sitenizin bir adım önde gösterilmesine katkı sağlayacaktır. Bu sebeple profesyonel web tasarım çok önemlidir.
Google Harita (Google Maps) Öne Çıkarmak için Neler Yapılabilir?
Google haritamızı öne çıkarmak için genel olarak farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunları aşağıda detaylandırdım.
Google Harita SEO
Google harita SEO, uzun sürede fayda sağlayan bir uygulamadır. Tıpkı web siteleri için yapılan SEO çalışmasının farklı şekillerde Google haritaya uygulaması olmaktadır. Harita SEO yapıldığında şu kadar sürede öne çıkar diye bir kesinlik olmamaktadır.
Google ADS Reklamları
Google ADS’de “Yerel mağaza ziyaretleri ve tanıtımlar” hedefi ile en son güncellemeler ile beraber maksimum performans reklamları ile haritanızı öne çıkarabilirsiniz. Google ADS konusunda bilginiz ve tecrübeniz yoksa profesyonel destek almanızı tavsiye ederim.
Müşteri Yorumları ve Harita Etkileşimleri
Gerçek müşteri yorumları, Google haritanızın öne çıkmasında çok faydalı olmaktadır. Müşteri yorumlarının yanında müşteri ya da müşteri adaylarının haritanızda etkileşim yapması öne çıkmanızda fayda sağlamaktadır. Yol tarifi işlemleri, telefon araması işlemleri, web sitesi tıklamaları, yorum okumalar bunlar arasında sayılabilir.