Google Ads’de Bir Tıklama Ücreti Nasıl Belirlenir?

Google ADS Tıklama Başına Maliyet (TBM) nasıl belirlenir? Google ADS bir tıklama ücreti nasıl belirlenmektedir.?

Google ADS reklamlarında tıklama ücretlerinin nasıl belirlendiği en çok merak edilen konular arasındadır. Tıklama ücreti için Google algoritmasında çok fazla değişken vardır ve bu değişkenler iyi analiz edilirse çok daha düşük ücretlere tıklama alınıp ilk sıralarda yerinizi alabilirsiniz.

Bu yazıda; Google ADS’de tıklama ücretlerinin nasıl belirlendiğini ve daha düşük ücretlere tıklama almanız için yapılabilecekleri kısaca anlatmaya çalışacağım.

Google ADS’de bir tıklama ücreti “Tıklama Başına Maliyet (TBM)” olarak tanımlanır. Google ve iş ortaklarında yayınladığımız reklamlara kullanıcılar tarafından yapılan bir tıklama sonucunda bizden alınan ücrete tıklama başına maliyet (TBM) denilmektedir. TBM (Tıklama Başına Maliyet) reklamın yayınlandığı Google platformuna, sektördeki rekabete ve reklamımızın kalite şartlarına göre değişiklik göstermektedir.

Google ADS’de Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nasıl Belirlenir?

Temel olarak; bir kullanıcı Google’de arama yapar ve Google ADS sistemi arama terimi ile eşleşen anahtar kelimelere sahip yayında olan tüm reklamları bulur. Sonrasında bu reklamlar içinden hedeflenen il, ilçe de verilen reklamları buradan süzüp açık artırmada en fazla TBM (tıklama başına maliyet, tıklama ücreti) verilen reklamı ilk sırada çıkartır.

Peki bir kişi reklama tıkladı Google bizden ne kadar ücret alır ona bakalım;

Biz maksimum tıklama başına ücret 3,00 TL vermiş olalım,

İkinci firma 2,00 TL vermiş olsun,

Üçüncü firma 1,00 TL vermiş olsun,

Burada bizim reklamımız ilk sırada çıksa ve arama yapan kullanıcı bizim reklamımıza tıkladığında Google bizden 2,01 TL ücret alır. Yani ikinci en fazla veren firmanın teklifinden 0,01 kuruş fazla ücret alır. Aynı şekilde ikinci olarak 2,00 TL veren firmanın reklamına tıklarsa o firma da 1,01 TL ücret öder. Yani bizden daha az tıklama ücreti veren firmanın verdiği ücretten ,01 kuruş fazla ödeme yaparız.

Tıklama Başına Maliyeti Nasıl Düşürebiliriz?

Bazı durumlarda bizden daha düşük TBM veren firmaların reklamları bizim reklamımızın üstünde ya da ilk sırada görünür. Bunun için Google her reklama reklam sıralaması puanı vermektedir. Biz de reklam sıralaması puanımızı yüksek tutarak hem reklamlarımızı üstte gösterebilir hem de daha düşük TBM öderiz.

Reklam Sıralamasını Etkileyen Faktörler

Teklif: Bir tıklama için ödemek istediğiniz maksimum ücrettir. Maksimum tıklama başına maliyet olarak bilinir.

Reklam sıralaması eşiği: Google gösterilen reklamların kalitesini yüksek tutmak amacıyla reklamlar için minimum bir puan belirlemiştir ve bu reklam sıralamamızı etkiler.

Arama yapılan kelime: Kullanıcının Google’de arama yaptığı kelime ile bizim anahtar kelimemiz arasındaki benzerlik veya yakınlık önemlidir.

Reklam uzantıları: Reklam uzantıları kullanmak reklamlarımızın performansını artırabileceği için Google bunu önceden tahmin ederek sıralamamıza etki eder.

Reklam kalitesi: Reklamlarımızın kalitesi sıralamamıza çok fazla etki eder. Arama yapan kullanıcı için reklamlarımız ne kadar alakalı ve yararlı ise reklam kalite puanımız artar.

Reklam Kalitesini Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

Reklamın Alaka Düzeyi

Reklam alaka düzeyi, Reklamlarınızın Google’deki yapılan aramalar ile ne düzeyde alakalı olduğudur. Bu durum hem kullanıcıların yaptığı aramalarda karşısına aradıkları iş ve ürünle ilgili reklamlar gösterilmesini sağlar hem de sizin işletmenizin ürün ya da hizmetleri ile ilgili olmayan aramalarda reklamınızın tıklanmasını önler.

Reklamın Açılış Sayfası Deneyimi

Reklamlara tıklandıktan sonra gidilen sayfanın kalitesidir. Bu sayfada özgün içerik olmalı ve kullanıcılar bu sayfaya gittiklerinde arama yaptığı durumla ilgili istediği bilgi olmalıdır. Web sitesinde kullanıcıların gezinmesinin de kaliteli olması da önemlidir. Örneğin sayfa açılış hızı gibi. İnsanların aradığını kolay bulamadığı karışık web sitelerinin puanları düşüktür.

Web sitenizin açılış hızının yavaş olduğunu düşünüyor iseniz “WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?” konulu yazıma bakabilir, eğer web siteniz profesyonel olarak yapılmamışsa ve Google ADS için kalite puanlarınız düşükse “Web Tasarım Ajansı” sayfama göz atarak web tasarım hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Beklenen Tıklama Oranı

Kullanıcıların Google de yaptığı aramalar ile ilgili alakalı reklamları gösterdiğinizde reklamlarınıza daha fazla tıklama olur ve bu tıklama oranınızı artırır. Tıklama oranınızın en az %5 olması tercih edilir.

Sonuç ve Yazdıklarımın Özeti

Reklam sıralamanız ne kadar iyi olursa ilk sırada çıkma oranınız artar. Reklam kaliteniz iyi olursa reklamlarınız sizden daha az TBM vermiş rakip firmanın reklamlarının üstünde çıkabilir ve daha az TBM ödeyerek tıklama alabilirsiniz.

Rekabetin çok fazla olduğu sektörlerde tıklama ücretleri çok fazla olmaktadır. Bunun yanında rakip firmalar bütçenizi bitirmek için sizin reklamlarınıza sürekli tıklayabilmektedirler.

Google ADS’de bir tıklama ücretinin nasıl belirlendiğini en basit şekilde anlatmaya çalıştım. Aşağıda sizlere İstanbul, Ankara ve İzmir’de; psikolog, online psikolog, evden eve nakliyat, kombi servisi, kombi tamircisi ve beyaz eşya servisi anahtar kelimelerinin Ocak 2021- Kasım 2022 tarihleri arasında oluşan ortalama tıklama ücretlerini çıkardım.

google ADS bazı sektörlerde tıklama ücretleri

Eğer Profesyonel Google ADS yönetim hizmeti almak isterseniz “Google ADS Danışmanlığı” sayfasına göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın